Kis madár nagy fészekkel: Dillon Marsh fotósorozata

A világ legnagyobb madárfészkeiről készített fotósorozatot a Kalahári sivatagban a dél-afrikai fotós, Dillon Marsh.

A dél-afrikai Upington város közelében lévő telefonoszlopokon hatalmas madárfészkek csüngenek, melyek bizarr látványt nyújtanak a kopár tájban. A Kalahári sivatag a hazájuk ugyanis a telepes verebeknek (Philetairus socius), melyeknek különös szokásuk, hogy fészkeiket együttesen építik, közös fedél alá, általában magas oszlopokra, fákra. A fészkek olyan szorosan vannak egymás mellett, hogy amikor készen vannak, az egész egyetlenegy hatalmas fészeknek látszik. A gömb alakú fedelű fészek, amelynek alján sok kerek nyílás van, akár 100 pár madárnak is otthont adhat.

A fészkek „növekedéséhez” az is hozzájárul, hogy a régieket az új költéshez nem használják fel, hanem az új fészkeket a régiek alá függesztik, úgy, hogy a régi fészkek alkotják az újak közös fedelét.

Azon kívül, hogy remek búvóhelyek a ragadózók ellen, a fészkek úgynevezett éghajlat-kontrollált otthonok, vagyis tökéletes védelmet nyújtanak a madaraknak a Kalahári sivatag zord időjárása ellen.

Dillon Marsh Asszimilációnak elnevezett fotósorozatával a telepes verebek előtt tiszteleg, melyek a szikár sivatagi táj ember alkotta telefonoszlopait tökéletesen saját „arculatukra” formálják.

Kimaradt?