Védőoltások Európai Hete: Romániában nincs elég oltóanyag

Hiányzik a tetanusz, gyermekbénulás és hepatitisz elleni védőoltás Szeben megyében, írja a citynews. A Pentaxim és Infarix Hexa elnevezésű oltásokat az egy éves kor alatti csecsemőknek adják be felváltva, összesen négy alkalommal.

A megyében idén ez már a második alkalom, hogy a létszükséges szerek és védőoltások hiányoznak – figyelmeztetett Georgeta Marga epidemiológus, a Szeben megyei közegészségügyi Igazgatóság dolgozója. A szakember szerint a jelenség az ország más területein is megvan, Szeben megyében havonta 360 adag oltóanyagra lenne szükség.

Éppen erre a hétre esik az Európai Védőoltási Hét, amit 2005-ben vezetett be az Egészségügyi Világszervezet. A kezdeményezés célja a védőoltások támogatása az európai régióban. Idén a védőoltási hét központi témája a kanyaró és a rózsahimlő, ugyanis ezek a betegségek a közelmúltban újra felütötték a fejüket a kontinensen. Mindkét járványos betegség fiatalok körében terjed, különösen tinédzser korban, de a felnőttek körében is. 2010-2011-ben kanyarójárvány söpört végig Európán a világszervezet adatai szerint, Romániában 2011-ben huszonötszörösére nőtt a kanyarós megbetegedések száma.

Romániában a kanyaró-mumpsz-rózsahimlő elleni oltást a 12 hónaposnál kisebb csecsemőknek mindössze 70 százaléka kapta meg. A szervezet szerint elsősorban azért nem oltják be a gyermekeket, mert nincs elegendő oltóanyag, de az is gyakran előfordul, hogy a szülők nem engedik meg. A szakemberek figyelmeztetnek, ha a beoltottak aránya csak 95 százalékos, akkor nagy a veszélye annak, hogy újabb járvány törjön ki.

Magyarországon az oltandó korosztályban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot, mivel a védőoltási program kötelező – tájékoztatott az MTI.

Kapcsolódók

Kimaradt?