Kovászna megye: egyelőre hiányos az oltóanyag készlet

Az igényelt influenza elleni védőoltások mindössze 20 százalékát kapta az Egészségügyi Minisztériumtól Kovászna megye.

A kért 11 000 dózis oltóanyagból 2000 egység érkezett meg, a következő szállítmányt két hét múlva várják - nyilatkozta a maszol.ro érdeklődésére Igyártó Izabella. A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság szakembere szerint a családorvosok korábban benyújtották igénylistájukat, de valamennyien csak a szükséges mennyiség húsz százalékát kapát meg.

A családorvosok ezekben a napokban kezdik beadni a vakcinákat az iratkozások sorrendjében. A Közegészségügyi Igazgatóság a sepsiszentgyörgyi és kovásznai kórházak alkalmazottainak, illetve a megyeszékhelyi öregotthon bentlakóinak is juttat az influenza elleni oltásból.

Igyártó Gabriella elmondta: a patikákban ugyan már meg lehet vásárolni az oltóanyagot, de azt tanácsolják a lakosságnak, hogy várjanak még, mivel van esély arra, hogy a következő hetekben ingyenesen is hozzájuthatnak oltáshoz.oltas2

Az oltóanyagokat az Egészségügyi Minisztérium szerzi be külföldről, a megyei hatóságok igényei alapján. Az oltásokat a családorvosok ingyenesen adják be időseknek, krónikus betegeknek, gyerekeknek, öregotthonok lakóinak és egészségügyi alkalmazottaknak.

Az oltóanyagot a járvány előtt két héttel ajánlott beadni

Szakemberek szerint az influenzajárvány előtt legalább két héttel ajánlott beadni az oltóanyagot, de még nem lehet tudni, hogy idén mikor érkezik nagyobb megbetegedés hullám, amely akár a tavaszi olvadásig is elmaradhat.

Az oltóanyag egyéves védettséget biztosít, ezért aki még novemberben megkapja az oltást, az már a hideg időszak kezdetétől védett a leggyakoribb influenzatörzsek ellen. A megbetegedésre leginkább hajlamosak és veszélyeztetettek az idősek, a túlsúlyosak és a terhes kismamák, nekik különösen ajánlott beadatni az oltást.oltas

A költségvetés a tavalyival egyenértékű

Raed Arafat egészségügyi miniszter bejelentette, hogy idén két részletben osztják szét az oltásokat. Első lépésben a héten 500 ezer dózist osztottak le a megyék között, az oltóanyagok második részét a hónap végéig juttatják az egészségügyi igazgatóságokhoz.

Az Egészségügyi Minisztérium tavalyhoz hasonlóan 11 millió lejt szán az ingyenes oltáskampány finanszírozására. A vakcinát külföldről vásárolják, mert a bukaresti Cantacuzino Intézet leállította a termelést.

Kimaradt?