Az Alkotmánybíróság elé kerül a restitúciós törvény

Alkotmányossági óvást emel az ellenzéki jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) az új jogorvoslati törvény ellen - jelentette be hétfőn Vasile Blaga, a PDL elnöke.

Az ellenzéki párt szerint formai hiba az, hogy a kormány felelősségvállalással kerülte meg a parlamentet olyan témában, amelyről több tervezet is a törvényhozás napirendjén szerepel. Az ellenzéki párt abban is a magántulajdonhoz való alkotmányos jog sérülését látja, hogy a tulajdonosoknak még tíz évig meg kell tűrniük a bérlőt a visszaadott épületekben, ha azokat közintézmények használják.

Az alkotmányossági óvás miatt az új jogorvoslati törvény hatályba lépése több hetet késhet akkor is, ha a taláros testület végül elutasítja a PDL kifogásait.

A Ponta-kabinet által kidolgozott jogorvoslati törvény alapján a román állam a következő néhány évben visszaszolgáltatná a még tulajdonában lévő államosított ingatlanokat, majd négy év múlva részletekben kezdene ismét kárpótlást fizetni azokért az elkobzott ingatlanokért, amelyeket nem lehet természetben visszaszolgáltatni.

Kapcsolódók

Kimaradt?