Restitúció: az Alkotmánybírósághoz fordul a PDL

Nem nyújt be bizalmatlansági indítványt a Demokrata Liberális Párt (PDL), ám megtámadja az Alkotmánybíróságon az államosított ingatlanok visszaszolgáltatását szabályozó törvényt – közölte szerdán Vasile Blaga pártelnök, miután Victor Ponta miniszterelnök a parlament előtt felelősséget vállalt a jogszabályért.

A politikus elmondta, azért tettek le a bizalmatlansági indítványról, mert az RMDSZ és a Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) támogatásának hiányában nem tudják összegyűjteni a benyújtásához szükséges számú aláírást.

Blaga szerint a törvény egyik legnagyobb hiányossága, hogy még azoknak az ingatlanoknak a visszaszolgáltatását is 2016 utáni időpontra tolja, amelyek restitúciójáról már jogerős bírósági ítélet született. Szerinte ezáltal sérül ezáltal alkotmányellenes módon sérül a tulajdonjog.

Reakciójában Victor Ponta miniszterelnök „az utóbbi 23 év legfelelőtlenebb gesztusának” nevezte a PDL lépését. Emlékeztetett arra, hogy a demokrata liberálisok kormányzásuk ideje alatt képtelenek voltak megoldani a restitúció kérdését, amelynek rendezése mintegy 8 milliárd euróba kerül a román államnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?