Kezdődhetnek a perek a Hargita és Bákó megyék közötti vitás határkérdésekben

Eredménytelenül záródott az a bizottsági egyeztetés, amely a Hargita és Bákó megye közötti vitás határkérdéseket volt hivatott rendezni. A két megye prefektusai által összehívott vegyesbizottság Gyimesbükkben ült össze kedden. A tárgyalás során nem sikerült megegyezni, így közigazgatási perek sorozata következhet.

Az érintett települések önkormányzatainak vezetői és a két megye kataszteri hivatalának képviselete vett részt a bizottsági egyeztetésen, jelen volt ezen kívül Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki a tárgyalásokról visszaérkezve tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit. Borboly Csaba a megbeszélés tartalmáról úgy fogalmazott, hogy „a mai nap elmondtuk az érveinket, elmondtuk, miért fontos rendezni ezt a helyzetet, elmondtuk azt is, hogy az 1968-as 2. törvényt alkalmazni kell Bákó megye részéről is”. A Megyei Tanács elnöke szerint a Bákó megyei tárgyaló partnerek nem fogadtak el semmilyen érvet, sőt azt kérték, hogy „fogadjuk el az álláspontjukat és maradjon a határ úgy, ahogy most van”. Ezt Hargita megye képviseletében nem tudták elfogadni Borboly Csabáék.A tárgyalások legkényesebb pontja az Úz völgyi katonai temető körül kialakult konfliktus volt. Újságírói kérdésre a megyei tanács elnöke elmondta, az elnéptelenedett település esetében 17 hektár kérdéses területről van szó, de a vitás területek össznagysága eléri a 100 ezer hektárt. Borboly Csaba arról is tájékoztatott, hogy a holnapi naptól kezdődően a Hargita Megyei Prefektúra indíthatja azt a közigazgatási pert, amelynek segítségével az eredménytelen békéltető tárgyalások után jogi megoldást lehet remélni. Amennyiben a Hargita Megyei Prefektúra nem lép ebben a kérdésben, az érintett Hargita megyei települések fogják elindítani ezeket a pereket. Ezek a települések a következők: Csíkszentmárton, Pálfalva, Csíkszentgyörgy, Csíkszépvíz. Hargita Megye Tanácsa minden esetben be fog lépni a perekbe és végig fogja kísérni azokat.

„A törvény és az igazság mellettünk van, a dokumentumaink arról szólnak, hogy az Úz völgye Csíkszentmárton és Hargita megye része és most szabad az út, hogy ezt törvényesen is érvényre juttassuk” – szögezte le Borboly Csaba.

A Megyei Tanács elnöke elmarasztalóan nyilatkozott a tárgyaláson részt vevő Hargita Megyei Kataszteri Hivatalról, amely szerinte nem megfelelő, a helyzetet nem ismerő szakembereket delegált a bizottságba.

Kapcsolódók

Kimaradt?