FRISSÍTVE - Távozik a marosvásárhelyi RMDSZ éléről Vass Levente

FRISSÍTVE: Az elmúlt időszakban kiéleződő, szervezeten belüli feszültségek miatt távozik tisztségéből Vass Levente, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke – számolt be az Erdélyi Magyar Televízió híradója. A marosvásárhelyi RMDSZ vezetését a szövetség Maros megyei szervezete veszi át.

A döntés a szövetség Területi Állandó Tanácsának ülésén született pénteken, közel négy órás egyeztetés után. A területi állandó tanácsot Péter Ferenc Maros megyei RMDSZ-elnök hívta össze, mert úgy vélte, a szövetség városi szervezetében kialakult feszültség már tarthatatlan.

„Közös megegyezéssel Vass Leventével úgy egyeztünk, hogy az elkövetkező évben lévő parlamenti választásokig a megyei szervezet átveszi a marosvásárhelyi szervezet vezetését. Vass Levente továbbra is ügyvezető elnökként, parlamenti képviselőként jelen marad a csapatban és a Maros megyei elnök (Péter Ferenc – szerk. megj.) és a Maros megyei ügyvezető elnök (Kovács Mihály Levente – szerk. megj.) fogja vezetni a vásárhelyi szervezetet az elkövetkező évben” – fogalmazott az ETV híradójának Péter Ferenc megyei RMDSZ-elnök.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a felek közös megegyezése alapján Vass Levente lemondott a városi szervezet elnöki tisztségről. Elmondta: a munka azonban nem áll meg itt.

Vass Levente úgy értékelt, az elmúlt két évben a marosvásárhelyi RMDSZ jó munkát végzett. „Mindent megtettünk, hogy az elmúlt két évben a mezítlábas marosvásárhelyi RMDSZ-t felépítsük. Én azt hiszem, hogy ez a munka fog folytatódni. A mi csapatunk ebből a munkából és a marosvásárhelyiek kezét el nem engedve fogja továbbvinni ezt a munkát. Én azt hiszem, hogy az egyházaink felé nyújtott támogatások, az emberek felé nyújtott támogatások, különböző rendezvények támogatása azt mutatja, hogy a marosvásárhelyi RMDSZ az elmúlt két évben jól végezte a munkát” – nyilatkozta.

Kifejezte abbéli reményét is, hogy a következő egy-két év közös munkájának eredményeként közös magyar polgármestert tudnak választani Marosvásárhelyen. Újságírói kérdésre elmondta: a lemondási hullámnak sikerült gátat állítani, a hozzá közelebb álló városi tanácsosoktól azt kérte, hogy lemondása esetén is vállalják fel és vigyék végig a 2016-ban elkezdett önkormányzati képviselői munkát.

„Az RMDSZ-nek határozott ellenzéki politizálást kell választania”

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének Facebook-oldalán tudatták: Péter Ferenc megyei elnök hétfő estére összehívja a marosvásárhelyi tanács RMDSZ frakcióját. Elvárása, hogy az RMDSZ határozott ellenzéki politizálást válasszon Dorin Florea polgármesterrel szemben.

„Az önkormányzati testületben éles irány- és szemléletváltásra van szükség. Az RMDSZ-nek határozott ellenzéki politizálást kell választania: a polgármesterrel szemben, a magyar közösség és a város érdekében. Azon tanácsosok munkájára számítunk, aki ezzel a politikai iránnyal egyetértenek, és ez alapján végzik további tevékenységüket” – mutatott rá.

Előzmények

Múlt kedd óta már szinte nem telt el úgy nap, hogy valaki ne mondjon le az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetéből. Elsőként Furó Judit jelentette be, hogy lemond tagságáról a marosvásárhelyi képviselő-testületben, majd Tamási Zsolt közölte, hogy mint a listán utána következő tanácsosjelölt, nem fogadja el a mandátumot.

Ezt követően Soós Zoltán, a helyi magyarság 2016-os polgármesterjelöltje mondott le minden, az RMDSZ-ben betöltött tisztségéről, többek között azzal vádolva Vass Levente parlamenti képviselőt, városi RMDSZ-elnököt, hogy egyeduralkodó módon irányítja a szervezetet, a helyi tanács 10 tagú RMDSZ-es frakcióját pedig arra kényszeríti, hogy gyakran a közérdek ellen szóló, Dorin Florea polgármesternek kedvező határozatokat szavazzon meg. Kedden Bakó Szabolcs RMDSZ-es képviselő is lemondott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?