FRISSÍTVE - Átnevezték a MOGYE-t: a minisztériumhoz is eljutott a magyar oktatók névjavaslata

FRISSÍTVE: A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem magyar tagozatának oktatói közgyűlése 2019. április 2-án elfogadta a javaslatot, hogy az egyetem neve George Emil Palade–Miskolczy Dezső legyen, ezt a javaslatot pedig a magyar tagozat tisztségviselői benyújtották az egyetem vezetőségének, és erről a tanügyminisztériumot is értesítették – derül ki az egyetem magyar tagozatának oktatói és diákjai álláspontját ismertető, szerkesztőségünkhez eljuttatott közleményből. FRISSÍTÉS: Nagy Előd rektorhelyettes a Maszolnak elmondta: a magyar oktatókat pénteken Leonard Azamfirei rektor egyeztetésre várja, a találkozón a névváltoztatás is terítékre kerülhet.

Mint írtuk, Leonard Azamfirei rektor a múlt héten jelentette be egy konferencián, hogy a felsőoktatási intézmény immár pár napja a modern sejtkutatás atyjának tekintett román származású George Emil Palade amerikai orvos nevét viseli. Az átkeresztelésről az egyetem szenátusa hozott határozatot januárban, amit a kormány május 23-i döntésével megerősített. 

Az RMDSZ Maros megyei szervezete szintén múlt heti állásfoglalásában emlékeztett: mind az RMDSZ, mind a magyar oktatók még az idén januárban egyértelműsítették, hogy nem értenek egyet az egyetem átnevezésével, de amennyiben ez elkerülhetetlen, csak a „Babeș–Bolyai” minta szerinti névadást fogadják el, és „csakis olyan személyek jöhetnek számításba a névadáskor, akik a marosvásárhelyi egyetemet alakították, tudásukkal, szolgálatukkal vagy kutatásukkal járultak hozzá ahhoz, hogy az intézmény az ország legrangosabb egyetemei közé emelkedjen”

„Félelmetesen felgyorsult” az anyanyelvi oktatás elsorvasztása

A csütörtökön kiadott közleményben az orvosi és gyógyszerészeti egyetem magyar oktatói és diákjai rámutatnak: az 1945-ben román királyi rendelettel létrehozott, magyar nyelvű egyetemen zajló anyanyelvi orvosképzés tudatos elsorvasztása az utóbbi időben félelmetesen felgyorsult. 

„Úgy véljük, hogy az oktatói szabadságot durván sértő intézkedések, mint a szóbeli elméleti vizsgák betiltása, a vizsgatételek kötelező román–magyar fordítása vagy a könyvészeti anyag erőltetett egységesítése, a magyar nyelvű oktatás fajsúlyának jelentős csökkenése mellett végérvényesen aláássák az önálló magyar orvosképzés ügyét” – sorolták, hozzátéve, hogy felháborítónak tartják, hogy a jelenleg multikulturálisnak minősített egyetemen angol kart létre lehet hozni, de magyart nem. 

Az egyetem nevét a vezetőség egyoldalúan, a magyar tagozattal való mindennemű konzultáció nélkül változtatta meg, folytatják. „Az intézmény létrejöttére, történetére és hivatására való tekintettel elengedhetetlennek tartjuk, hogy egy nemzetközi hírnevű, román származású tudós neve mellett a romániai magyar orvostudományban köztiszteletnek örvendő magyar tudós neve is szerepeljen az egyetem nevében” – érvelnek.  

Tudatják azt is, a magyar tagozat oktatói közgyűlése 2019. április 2-án elfogadta a javaslatot, hogy az egyetem a George Emil Palade–Miskolczy Dezső nevet viselje. Javaslatukat benyújtották az egyetem vezetőségének, és erről a tanügyminisztériumot is értesítették. 

A magyar oktatók indoklásából kiderül: Dr. Miskolczy Dezső professzor nemzetközileg elismert ideggyógyász orvos és kutató volt. Kolozsváron – Európában negyedikként – létrehozta az önálló idegsebészeti osztályt, amelyet később Marosvásárhelyen is megszervezett. Miskolczy 1945–1964 között Marosvásárhelyen dolgozott és alkotott, a modern európai neurobiológia úttörője volt, akit tisztelt és elismert mind a román mind a magyar akadémiai közösség: mindkét ország tudományos akadémiája tagjai közé választotta. 

„Kérjük a magyar oktatás minőségét rontó és önállóságát sértő, bizalmatlanságot sugalló és serkentő intézkedések azonnali leállítását, az önálló oktatási struktúrák létrehozását, és az egyetemnek a hagyományaihoz és Marosvásárhely szelleméhez méltó elnevezését” – írták.

FRISSÍTÉS: Nagy Előd rektorhelyettes a Maszolnak elmondta: a magyar oktatókat pénteken Leonard Azamfirei rektor egyeztetésre várja, a találkozón a névváltoztatás is terítékre kerülhet.

A pénteki egyeztetés idén a harmadik lesz, először februárban, majd tavasszal ültek egy asztalhoz – mindkét alkalom eredménytelenül zárult. Az intézmény egyetlen magyar vezetője kérdésünkre tudatta, két pontról tárgyalnak: a vizsgáztatási rendszerről és az egyetemen belüli oktatási reformról, valamint a magyar tagozat struktúrájának a létrehozásáról. A névváltoztatás azért nem képezi ennek részét, mert ezt a két pontot korábban hivatalosan, papíron indítványozták. 

„Ez nem azt jelenti, hogy szóban nem fogjuk megemlíteni, csak nem ezzel indultunk” – magyarázta, hozzátéve, hogy nem szeretnék, ha ez a téma eltérítené az eredeti tárgyalási szándékot, és önmagában nem is elegendő, mint tárgyalási téma. „A névváltoztatás nagy probléma, csak azt nem akarjuk, hogy abban mondjuk tegyenek engedményt és semmi másban nem” – fejtette ki Nagy Előd rektorhelyettes. 

Pontosította azt is: az egyetem szenátusa januárban a magyar oktatók távollétében döntött a névváltoztatásról. Az egyetemegyesítés ellen tiltakozva ugyanis tavaly ősszel felfüggesztették adminisztratív tevékenységüket, kivonultak a szenátusból. A határozatból és a többi kollégától értesültek a döntésről. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?