Több tízezer zarándok vesz részt a csíksomlyói fogadalmi búcsún

Csíkszereda utcáin szombat kora reggeltől elindultak a búcsús zarándoklatok csoportjai a Csíksomlyón található Hármashalom-oltár felé, hogy részt vegyenek a hagyományos pünkösdszombati szabadtéri misén. 

Első ránézésre az elmúlt évekhez képest talán hajszállal kevesebben érkeztek pünkösd szombatján Csíksomlyóra. Úgy tűnik, az elmúlt hétvégi pápai látogatás miatt többen nem vállalták újra az utazást, ennek ellenére már a pünkösdöt megelőző hét közepén vendégekkel teltek meg a csíkszeredai és környékbeli szálláshelyek. A legtöbben évek óta visszajáró vendégek, de minden csoporthoz csatlakoznak évről-évre olyanok, akik eddig soha nem vettek részt az ünnepen.

A magyarság a világ minden tájáról képviseli magát Csíksomlyón. A kegytemplomhoz vezető úton feltűntek Délvidék, Felvidék, Kárpátalja, Magyarország és természetesen Erdély táj- és településnevei, valamint a nyugati diaszpóra zászlói is. A keresztaljak a szokásos templomi zászlók alatt vonultak fel, csengettyűsök vezetésével, lelki vezetőik, kántoraik kíséretében. 

 

A Szék útján a pápalátogatás napjával ellentétben, amikor nem adtak ki ide kereskedelmi engedélyeket a csíkszeredai városházától, idén is nagyszámú árus kínálja portékáit. Míg helyszíni beszámolók szerint az Úz-völgyében lezajlott csütörtöki események másnapján fokozott rendőri jelenlét mellett érkezett az egyik Magyarországról induló zarándokvonat Gyimesbükkbe, szombaton, Csíksomlyón jóval diszkrétebb a hatóságok jelenléte.

A pápai mise jegyeit viseli magán a helyszín

A Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyereg még a múlt szombati pápai mise jegyeit viseli magán, részletezi az MTI. A zarándoklat szervezői meghagyták a helyszínen az ívelt tetőt, amelyet ideiglenesen szereltek fel a pápai misére a Hármashalom-oltár elé, a megnagyobbított ledeszkázott tér fölé. A máskor füves, gyepes területen most a múlt heti sártenger megszáradt tájképe emlékeztet a pápai misére. 

A zarándokoknak ezúttal az erős napsütés okoz inkább nehézséget, bár akadnak, akik az időjárás előrejelzés alapján ezúttal is gumicsizmával érkeztek a búcsú helyszínére. Az oltár mellé ezúttal a csíksomlyói Mária-kegyszobor másolata került ki. 

A mise helyszínére megérkezett Áder János köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Mindketten részt vettek az egy héttel ezelőtti pápai misén is. Az idei búcsús mise szónoka Pál József-Csaba, a tavaly beiktatott temesvári megyés püspök lesz. A zarándoklat mottójául az Íme az Úr szolgálóleánya bibliai idézetet választották. 

A 12 óra 30 perctől kezdődő misét a Duna televízió közvetíti. 

Kapcsolódók

Kimaradt?