Pünkösdi búcsú: megérkezett Csíkszeredába a Boldogasszony zarándokvonat

Szombaton kora reggel több mint ezer zarándokkal megérkezett Csíkszeredába a Boldogasszonyról elnevezett zarándokvonat. A zarándokokat Darvas-Kozma József, a csíkszeredai Szent Kereszt főplébánia esperese fogadta és köszöntötte.

„Józan fővel és nyitott szívvel”

A zarándokvonat érkezése kapcsán az esperes a Maszolnak elmondta, tudja, hogy az ezzel a vonattal érkező zarándokok igazán komolyan veszik a csíksomlyói zarándoklatot. 

„Elmondhatom, hogy józan fővel, ugyanakkor nyitott szívvel jönnek, hogy mindazt az értéket, amit itt kapnak, befogadják és ezáltal, ahogy Ferenc szentatyánk fogalmazta itt egy héttel ezelőtt: a történelem szálait szövögessük össze, erősítsük meg az egy nemzethez való tartozást. A múlt szombaton Ferenc pápa volt Csíksomlyón, most pedig a fogadalmi búcsúnkat mi külön megtartjuk, a kettő esemény között volt június negyedike, a nemzeti összetartozásnak a napja is, kívánom, hogy emberi és isteni kapcsolataink által erősítsük meg a nemzeti összetartozás érzését szerte a Kárpát-medencében” – fogalmazott Darvas-Kozma József.

Detroitból Felvidékre

A zarándokokhoz több autóbuszos csoport is csatlakozott a csíkszeredai vasútállomáson, majd együtt énekelve, imádkozva indultak el a pünkösdi szentmise helyszínére. A vonattal érkező tömegben volt János atya, aki Révkomáromból, Felvidékről érkezett. A Marianum Gimnázium 30 diákját elkísérő atya az Amerikai Egyesült Államokból indulva érkezett Európába és papi tanulmányai elvégzése után Révkomáromban teljesít szolgálatot. János atya a révkomáromi Szent András-bazilika egyik káplánja. 

„Én remélem, hogy egy kicsit mindenki megtér ma és buzgóbban fogják támogatni az egyházi életet Révkomáromban. A vonaton a gyóntatások közben tapasztaltam, hogy ezek a fiatalok jobbak akarnak lenni, szeretnének javítani az életükön és így jobb társadalmat akarnak építeni” – mondta zarándoklatukról a Maszolnak a detroiti származású János atya.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?