Összeköt minket – új szlogennel jelentették be az idei Vásárhelyi Forgatagot

Bohémabb, vidámabb, élénkebb arculattal, új szlogennel jelentette be az idei Vásárhelyi Forgatag legfontosabb újdonságait a szerdai sajtótájékoztatón Molnár Imola programfelelős és Portik Vilmos főszervező. A városünnepet augusztus 23. - szeptember 1. között tartják.

Portik Vilmos főszervező kihangsúlyozta, azt szeretnék, ha minden eddiginél színesebb és gazdagabb Forgatagot sikerülne összehoznia az idei évben a szervezőcsapatnak, ugyanakkor remélhetőleg, az újítások sorába beilleszkedik a helyszínváltás is. A szervezőcsapat a Ligetből a várba és a mellette található sétányra költöztetné a Forgatagot, erről folytatnak jelenleg is tárgyalásokat a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatallal, azonban egyelőre még nem sikerült teljes mértékben megegyezni. Portik hivatalos levélben kérte a Marosvásárhelyi RMDSZ-t is, hogy politikai befolyását és lobbierejét vesse be annak érdekében, hogy a Vásárhelyi Forgatag hozzá méltó helyszínre költözhessen.

A programok még folyamatosan alakulnak, de minden társszervező intézmény gőzerővel dolgozik – mondta Molnár Imola programfelelős, aki újdonságként említette, hogy idén podcast műsor készül a Forgatagot megelőzően. Szerdától kezdődően Csevegő néven futó beszélgetéseket a Forgatag facebook oldalán, a weboldalon és a Soundcloud applikációban is meglehet majd hallgatni és minden szerdán várható újabb beszélgetés.

További újdonság, hogy a családos- és gyermekprogramok a Csicsergő udvar nevet fogja viselni, illetve a nagy népszerűségnek örvendő Borudvar kiegészítéseként idén Sörudvar is lesz a Jazz and Blues Club udvarán, ahol majd kézműves söröket lehet kóstolni, de lesznek klub jellegű szabadtéri koncertek és gyermekfoglalkozások is ezen az új helyszínen.

Fellép Keresztes Ildikó és a Neoton is

A programfelelős bejelentette az idei Forgatagon fellépő együttesek névsorát is, amely reményei szerint még kiegészül kisebb együttesekkel is. Amit biztosan lehet tudni, hogy pénteken a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia egy könnyedebb, közönségbarát koncerttel lép fel, amelyen nem csupán klasszikus művek fognak elhangzani, hanem közismert slágerek szimfonikus feldolgozásban. Szombaton a magyarországi Kerekes Band majd Keresztes Ildikó lép színpadra, vasárnap pedig a Neoton Família Sztárjai várják a közönséget a nagyszínpad elé.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is több színházi jellegű produkcióra számíthat a nagyérdemű. Az augusztus 23-25. között sorra kerülő Szféra programjait követően augusztus 26-án, hétfőn a Magyar Nemzeti Táncegyüttes nyitja meg a Forgatag hetét Táncrapszódia című produkciójukkal, majd rögtön ezt követően egy szabadtéri operaelőadás lesz, Gaetano Donizetti: Szerelmi Bájital című előadását adja elő a Magyar Állami Operaház a Gördülő Opera programjukon keresztül. Csütörtökön egy marovásárhelyi származású világhírű sanzonénekes lép fel, a jelenleg Franciaországban élő Szilágyi Enikő.

Egy felmérést is ismertettek

Portik Vilmos főszervező ismertette a sajtóval a néhány hete közzétett kérdőív eredményeit. Az online közvéleménykutatás célja, melyet egyelőre a magyar lakosok körében végeztek a szervezők, az volt, hogy kiderüljön, jó úton halad-e a Forgatag illetve melyek azok az elvi kérdések, amelyekben változtatni kellene a szervezés kapcsán. Csaknem 900 személy töltötte ki a kérdőívet, a válaszadók 67,8 százaléka nő, 32,2 százaléka férfi.

Legtöbben 21-35 év közöttiek, vagyis a fiatal felnőttek töltötték ki, a válaszadók 37,5%, utána 14-20 év közöttiek voltak aktívak (26,1%), majd a középkorosztály, s az idősek következnek. A kitöltők zöme Marosvásárhelyen és a környékén él, több mint fele (53,6%) felsőfokú végzettséggel rendelkezik, vagy legalább érettségivel (29,9 %). A legtöbb válaszadó legalább három Forgatagon volt eddig (39 %), de a válaszadók 30,4 %-a minden egyes rendezvényen részt vett.

Tudván azt, hogy a Vásárhelyi Forgatag főként magyarországi intézmények és marosvásárhelyi vállalkozások támogatásaiból valósulhat meg, és egyes politikusok ellenzik, hogy helyi költségvetésből (Polgármesteri Hivatal, Megyei Tanács) támogassák a rendezvényt, mi arra voltunk kíváncsiak, mi erről a forgatagozók véleménye: 77,1 % egyetért a Vásárhelyi Forgatag helyi támogatásával, 15,9 % nem tudja eldönteni, 6,9 % nem ért egyet. A programjaink értékelésére is kíváncsiak voltunk, a Vásárhelyi Forgatag programjait összességében 4-5-ösre érétkelték a válaszadók egy 1-5-ig terjedő skálán. De kialakult egyfajta sorrend arról is, hogy melyek a forgatagozók kedvenc programjai.

  1. Koncertek (654 ember szerint – 77,9 %)
  2. Kézműves vásár (433 szavazat – 51,6 %)
  3. Borduvar (347 szavazat – 41,4%)
  4. Családi és Gyermekprogramok (299 szavazat – 35,6 %)
  5. Színházi programok (279 szavazat – 33,3%)
  6. Szféra (240 szavazat – 28,6 %)
  7. Néptánc- és népzenei programok (240 szavazat – 28,6 %) 

A „Mit hiányol?” kérdésnél felmerültek a politikai kerekasztal-beszélgetések, de a divat, a stand up comedy, valamint a 14-18 éveseknek szóló programok is. Arra a kérdésre, hogy miért szeretik a Vásárhelyi Forgatagot, legtöbben azt válaszolták, hogy azért, mert a miénk. Többen írták ugyanakkor, hogy színes, sokszínű, helyi magyar rendezvénynek gondolják a Forgatagot, amely összehozza az embereket, közösséget kovácsol, hogy végre egy rendezvény ez, amely a családosokhoz is szól, és közös ünnep a marosvásárhelyieknek.

A Vásárhelyi Forgatag programjairól, eseményeiről leghamarabb a facebook oldalon hallhatnak az érdeklődők. Nemsokára pedig az új arculattal jelentkező weboldal is elérhető lesz a www.forgatag.ro címen.

Kapcsolódók

Kimaradt?