„Bejöttek a házunkba és telekkönyvezni akarják”

Az úzvölgyi haditemető eredeti állapotának visszaállítását kéri Kovászna megye Tanácsa, amely június 6-án, csütörtökön kihelyezett tanácsülést tart az Úz völgyében. Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke a keddi „megyeinfón” elmondta: a kezdeményezéshez csatlakoznak az RMDSZ tanácstagok mellett az MPP és az EMNP frakciói is.

Tamás Sándor rámutatott: a kihelyezett tanácsüléssel nem a konfliktust keresik. „Bejöttek a házunkba és azt telekkönyvezni akarják. Száz év alatt sok mindent elvettek tőlünk: földet, erdőt, házat, de temetőt még nem. Nem tartották be sem a nemzetközi egyezményeket, sem a kétoldalú megállapodásokat, szerződéseket, sem az építkezési engedély kiváltására vonatkozó szabályozásokat”, sorolta a háromszéki önkormányzat elnöke, aki leszögezte: politikai és jogi eszközökkel akarják az ügyet rendezni és nincsenek az ellen, hogy a román katonáknak is legyen emlékhelye, de nem lehet egy létező temetőben, beazonosított síremlékekre építkezni.

Mint ismert a Székelyföldi Önkormányzati Tanács döntése értelmében a székelyföldi települések szimbolikus kihelyezett tanácsüléseket szerveznek az Úz völgyében, ahol nyilatkozatot fogadnak el arról, hogy kérik a temető eredeti állapotába való visszaállítását.

A háromszéki önkormányzat kihelyezett ülésének napján, június 6-án 17 órától Az Ortodox Civilizációért Egyesület az úzvölgyi katonai temetőnél készül megünnepelni a hősök napját, és ehhez az akcióhoz csatlakozik a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma is, amely szerint a magyar közösség vezetői provokálnak, „interetnikus álproblémát” próbálnak fenntartani, szembemenve a nemzetközi katonai temetőkre vonatkozó romániai és európai jogrenddel és gyakorlattal.

Kapcsolódók

Kimaradt?