Johannis: a PSD és az ALDE akadályozza az igazságszolgáltatást, hogy Tăriceanut védje

A Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök mentelmi jogának megvonására vonatkozó DNA-igénylés megtagadása „durva ellenszegülés” a román állampolgároknak a referendumon kifejezett akaratával szemben – véli Klaus Johannis államfő.

Az elnöki hivatal hétfő esti sajtóközleményében Johannis kifejtette: „A PSD és az ALDE továbbra is akadályozza az igazságszolgáltatást, pajzsot emelve Călin Popescu-Tăriceanu elé, hogy megvédje a bűnvádi eljárástól. A szenátusi voks durva ellenszegülés az állampolgároknak a május 26-i referendumon kifejezett akaratával szemben. Alig néhány nappal azt követően, hogy a románok világosan és határozottan elutasították a PSD–ALDE koalíció azon politikáját, amely a büntetőügybe keveredett politikusok védelmének szolgálatába állította az állami intézményeket, a többség szenátorai semmibe veszik ezt az akaratot.”

Johannis úgy vélte, a felsőház döntése révén a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALE) honatyái „elveszítik becsületüket az állampolgárok előtt, és szégyent hoznak az országra”. A büntetőjogi törvénymódosításokról szervezett népszavazás eredménye az államfő szerint „megerősítette, hogy erős demokráciája van Romániában, ahol senki nem áll a törvény fölött”.

„A referendumon adott voks tiszteletben tartása minden parlamenti képviselő számára kötelező, aki ezt elutasítja, gyakorlatilag elárulja az állampolgárokat, akik a parlamentbe küldték őket. A PSD és az ALDE tagjai semmit sem értettek meg a referendumon adott voksból, és a szenátusban történtek bizonyítják, hogy továbbra is gátolni akarják az igazságszolgáltatást” – áll még a közleményben.

Mint beszámoltunk róla, a szenátus plénuma hétfőn elutasította a kisebbik kormánypártot, az ALDE-t vezető Călin Popescu-Tăriceanu házelnök mentelmi jogának megvonására vonatkozó, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által benyújtott kérést. A DNA „kiadatási” kérelmét 38 szenátor támogatta, 71-en ellene szavaztak és egy honatya tartózkodott a titkos voksoláskor.

Kenőpénz elfogadásával vádolják a szenátusi házelnököt

A DNA tavaly november 7-én kérte a szenátustól Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának megvonását, hogy bűnvádi eljárást indíthasson ellene. Az ügyészek szerint ugyanis Tăriceanu 2007–2008-ban, miniszterelnöki mandátuma idején közvetett módon 800 ezer dollárnyi kenőpénzt fogadott el a hírhedt Microsoft-ügyben egy osztrák cégtől.

Tavaly december óta a szenátus házbizottsága több ízben meghosszabbította a DNA kérésére kiállítandó jelentés véglegesítésének határidejét, hogy a szenátoroknak időt adjon az iratcsomó áttanulmányozására. A jogi bizottságnak április 2-áig kellett volna lezárni a jelentést, de a testület több ülését is felfüggesztették kvórumhiány miatt. Tăriceanu maga sürgette meg április 4-én az eljárást, kijelentve, hogy bármikor kész kifejteni álláspontját a plénum előtt.

A szenátus jogi bizottsága végül május 29-én adta ki azt a véleményezést, amelyben javasolta a Tăriceanu elleni büntetőjogi eljárás megkezdésének parlamenti jóváhagyását. A bizottság javaslatát azonban a plénum elutasította.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?