Ferenc pápa Romániában van: Bukarestben tölti első napját az egyházfő (percől percre)

Megérkezett pénteken 11.10 körül Romániába Ferenc pápa. A katolikus egyházfő Bukarestben Klaus Johannis elnökkel és román állami méltóságokkal találkozott, majd beszédet tartott a Cotroceni-palotában. Délután az ortodox pátriárkával tárgyalt, felkereste a Nemzet Megváltása Katedrálist, majd szentbeszédet mondott a Szent József római katolikus katedrálisban. A történelmi látogatásra rengetegen kíváncsiak voltak: több ezren meghatódva sorakoztak fel azokon az utcákon, amelyeken Ferenc pápa autóban vagy a pápamobilban átvonult. Az időjárás egy ideig kedvezően alakult, de a katolikus katedrálisban tartott liturgia végére eleredt az eső. Percről percre követjük a pápalátogatás első napjának eseményeit.

20:40

Elindult a pápamobil, a tömegben köröz

A Szent József római katolikus katedrálisban tartott liturgia végére eleredt az eső Bukarestben. Ám a tömeget ez nem riasztotta el: ezrek sorakoztak fel azokon az utcákon, ahol elvonul a háromnapos romániai látogatáson tartózkodó Ferenc pápa. A Szentatyát a pápamobil védi az eső elől. (Agerpres/Maszol)

20:32

Így hangzott a Miatyánk latinul és románul az ortodox katedrálisban

19:28

Elkezdődött a litrugia

Ferenc pápa megérkezett a Szent József római katolikus katedrálisba, elkezdődött a liturgia.

18:54

Előkerült a pápamobil

Pápamobilra szállt a Szentatya, a Szent József római katolikus katedrálisba tart, ahol a bukaresti római katolikus érsekség híveivel és elöljáróival találkozik és szentbeszédet mond. Meglepetés azonban, hogy mégsem egy Dacia Duster típusú járművet alakítottak át pápamobillá, hanem egy Isuzu gépkocsit. 

18:40

A Miatyánkot értelmezte a Szentatya

Az Atya mindannyiunké, az imádság által összetartozunk - fogalmazott egyebek mellett Ferenc pápa az új katedrálisban mondott beszédében. A Szentatya ugyanakkor önzetlenségre intette a híveket. 

18:02

Tapssal üdvözölte a tömeg a pápa érkezését

Megérkezett az új katedrálishoz a Ferenc pápát szállító gépkocsi. A Szentatyát a helyszínen összegyűlt több százas tömeg tapssal üdvözölte, majd Dániel pátriárka köszöntötte.

Két, román népviseletbe öltözött fiatal a hagyományhoz híven kenyeret és sót, valamint virágot ajánlott fel a szentatyának, aki a Krisztus feltámadott! köszöntéssel üdvözölte a híveket. 

A katedrálisban tartott szertartáson jelen volt Klaus Johannis államfő, Viorica Dăncilă miniszterelnök, a kormány, a parlament és a diplomáciai testület számos tagja, valamint a kulturális élet és sport terén kiemelkedő személyiségek. Az ünnepségen elhangzott az Úr imádsága latinul és románul, és katolikus, valamint ortodox egyházi énekek. Előbb Dániel pátriárka, majd Ferenc pápa szólalt fel. (Agerpres)

17:50

Ferenc pápa elindult a Nemzet megváltása székesegyházhoz

Több százan várják a Szentatyát a Nemzet megváltása székesegyház előtt, aki ezekben a percekben indult el a román pátriárkus székhelyéről. A program szerint 17 órakor megérkezik az új ortodox katedrálisba, itt Dániel pátriárka fogadja, majd kölcsönösen üdvözlik egymást, közösen elimádkozzák a Miatyánkot. 

Az ortodox pátriárka korábban elindult és már megérkezett a katedrálisba, és az is érdekesség, hogy ezúttal Ferenc pápa a sofőr melletti ülésen foglalt helyet, nem hátul. 

16:52

Az ortodox pátriárkával találkozik a Szentatya

A pápa a román pátriárkátus székhelyére érekzett, ahol találkozik az ortodox pátriárkával és a román ortodox egyház szinódusának képviselőivel.

15:34

A miniszterelnökkel is találkozott az egyházfő

Ferenc pápának Viorica Dăncilă miniszterelnökkel is volt pénteken egy négyszemközti találkozója. A kormány közleménye szerint Dăncilă  megköszönte az egyházfőnek, hogy kiemelt figyelemmel kezeli a Vatikán és Bukarest kapcsolatait.

Az európai egység és szolidaritás fontosságát hangsúlyozta Viorica Dăncilă a Ferenc pápával való találkozón. A kormányfő egy szimbolikus elemekkel ellátott órát, valamint a romániai római katolikus egyház történetét és örökségét ismertető albumot ajándékozott a szentatyának. "A megbeszélések során Viorica Dăncilă miniszterelnök hangsúlyozta az európai egység és szolidaritás fontosságát, és rámutatott, hogy Románia, az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként (...), az európai projekt megszilárdításáért és az államok közötti kohézió megerősítéséért dolgozott" - olvasható a kormány közleményében. 

A megbeszélésen érintették a migráció problémáját is, amely rendkívüli módon foglalkoztatja a Szentszéket, és amelyre az Európai Uniónak és a tagállamoknak meg kell találniuk a legmegfelelőbb megoldásokat. (Agerpres)

15:19

Ezeket kapta ajándékba Johannistól a Szentatya

Többek közt bukovinai hímes tojást, egy olténiai szőttest, Gheorghe Hagi aláírásával ellátott labdát és trikót, és egy Ivan Patzaichin által használt evezőt is ajándékozott Klaus Johannis elnök Ferenc pápának. Az államfő összesen 17 tárgyat ajándékozott a katolikus egyházfőnek, amelyek - az Államelnöki Hivatal közleménye szerint - az ország lakóinak összességét jelképzik, és különböző régiókra jellemzőek. Az ajándékok között van egyebek mellett egy erdélyi, gyöngyökkel kivarrt öv, egy nemzeti színű öv, egy munténiai szőttes, moldvai sajtnyomó minták, erdélyi akácméz, egy ikon és egy ménesi 1936-os évjáratú bor is. (Agerpres)

15:00

Üdvözölte a bukarestieket az egyházfő

A katolikus egyházfő elhagyta a Cotroceni-palotát, és a nunciatúra felé tart, ahol ebédelni fog. Út közben azonban megállt, és üdvözölte a rá várakozó bukarestiek százait.

14:50

Ferenc pápa: Isten áldja meg Romániát

Beszédében Ferenc pápa elismerően szólt azokról a lépésekről, amelyeket Románia tett a demokratizálódás útján elődje, II. János Pál 1999-es bukaresti látogatása óta. A demokrácia intézményeinek megszilárdítására bátorította hallgatóságát. Arra kérte őket: dolgozzanak azon, hogy a román nép kihasználhassa a potenciálját.

14:03

Beszédet tart Klaus Johannis

Véget ért a román államfő és a katolikus egyházfő négyszemközti találkozója a Cotroceni-palotában. Ezután Klaus Johannis mondott üdvözlő beszédet az elnöki hivatal nagytermében a politikusokból, közjogi méltóságokból, egyházi vezetőkből álló hallgatóság előtt. Többek között azt mondta: Európának a tolerancia megszilárdulására, a kultúrák párbeszédére, a kontinens nemzeteinek békés együttélésére van szüksége. Kijelentette azt is: Románia elől jár a jó példával a kisebbségek jogainak biztosításában.

13:20

Megérkezett a Cotroceni-palotába

 Katonai tiszteletadással fogadták a Cotroceni-palotába érkező Ferenc pápát. Klaus Johannis államfő feleségével, Carmen Johannisszal együtt köszöntötte a katolikus egyházfőt, majd az államelnöki rezidencián található Marinescu-platón diákok, fiatalok, egyetemisták csoportjai fogadták. 
A szentatya románul szólt a díszőrséghez, és az elnöki delegáció, valamint a katolikus egyház küldöttségének minden tagjával kezet fogott. Az üdvözlő ceremónia végén "Vivat Papa!" felkiáltással és tapssal tisztelegtek előtte az egybegyűltek. 

12:56

A pápa egy kék Loganba ülve távozott a repülőtérről

Ferenc pápa egy kék Dacia Logan személygépkocsival indult a látogatás első színhelyére, a bukaresti elnöki hivatalba, ahol katonai tiszteletadással fogadják.

12:39

Magyar egyházi méltóságok is üdvözölték

Az alábni képen Tamás József segédpüsök fog kezet Ferenc pápával, mellette  Schönberger Jenő szatmári püspök látható.

12:30

Elsőként Klaus Johannis üdvözölte Ferenc pápát

Így szállt le a katolikus egyházfő a gépről.

A vörös szőnyeg végén Klaus Johannis és felesége üdvözölte elsőként Ferenc pápát.

12:17

Magyar püspökök is várják

A hírtelevíziók élőben közvetítik a történélmi eseményt. Ferenc pápát a román közjogi méltóságok mellett romániai egyházi elöljárók, köztük a Gyulafehérvári Érsekség vezeti is várják a repülőtéren.

12:11

Leszállt Bukarestben a pápa repülőgépe

11.10 körül szállt la az Alitalia gépe a bukaresti repülőtéren.

11:47

Így közeledik Romániához a pápa repülője

Ferenc pápa érkezése a bukaresti Henri Coandă repülőtérre 11.30-ra várható. A flightradar24.com oldalon élőben követhető, hogy hol tart éppen az egyházfőt szállító Alitalia gép.

11:43

Mókásan kezdődött a pápa romániai útja

Ferenc Pápa román idő szerint 8.50-kor szállt fel a Romániába induló repülőre a római Fiumicino repülőtéren. A kamerák azt is rögzítették, amint egy hirtelen támadt szél a katolikus egyházfő arcára lebbentette a reverendát. Ferenc pápa nem jött különösebben zavarba, elmosolyodott, majd felszállt a gépre.

11:36

A gyerekek feltalálják magukat

Unaloműző barkóbázás Ferenc pápára várva.

Kapcsolódók

Kimaradt?