A nagy nap: pénteken 11.30-kor érkezik meg Ferenc pápa a bukaresti repülőtérre

Pénteken kezdődik Ferenc pápa három napos romániai látogatása. A katolikus egyházfő déli fél 12-kor érkezik a bukaresti Otopeni repülőtérre.

A Vatikán által korábban közzétett korábbi program szerint Ferenc pápát a repülőtéren Klaus Johannis államelnök, a nuncius és a romániai püspökkari konferencia fogadja. A repülőtérről a Cotroceni-palotába mennek át 13 órára, ahol a román állami méltóságokkal – az államelnök és felesége, a miniszterelnök – való találkozás után a szentatya a Cotroceni-palota Egyesülés termében beszédet tart a világi és egyházi méltóságok, a diplomáciai testület és a civil szervezetek képviselői (összesen 300 személy) előtt.

Ezt követően délután 15 óra 45 perckor a pápa magánfogadás keretében találkozik az ortodox pátriárkával, majd a román ortodox egyház szinódusának képviselőivel a román pátriárkátus székhelyén. A szentatya ez után megérkezik az új ortodox katedrálisba, itt Dániel pátriárka fogadja, majd kölcsönösen üdvözlik egymást, közösen elimádkozzák a Miatyánkot.

Majd a szentatya a Szent József római katolikus katedrálisba látogat, ahol a bukaresti római katolikus érsekség híveivel és elöljáróival találkozik és szentbeszédet mond. Június elsején Ferenc pápa fél 10-kor Bukarestből Bákóba repül, ahonnan 10 óra 10 perckor száll fel a helikoptere Csíkszereda irányába. Itt a stadionban landol, majd átszállítják a csíksomlyói kegyhelyre, ahol felmegy a szentmise színhelyére, a szentmisén szentbeszédet mond. 

Csíkszeredából helikopteren indul tovább Iași-ba, ahol a római katolikus székesegyházat látogatja meg. A Iași-i kultúrpalota előtti téren fiatalokkal és családokkal találkozik és beszédet mond. Este 7-kor visszatér Bukarestbe, másnap reggel 9-kor az Otopeni repülőtérről a szebeni nemzetközi repülőtérre utazik, helikopteren szállítják Balázsfalvára, ahová 9 óra 40 perckor érkezik meg.

Itt keleti rítusú szentmise lesz, aminek keretében sor kerül a hét görögkatolikus vértanú püspök boldoggá avatására. A szentmise színhelye a balázsfalvi Szabadság mezeje (Câmpia Libertății).  Ugyancsak itt mondja el a szentmise után a Regina Coeli imádságot. A szentmise után 13 óra 20 perckor ebéden vesz részt, majd a balázsfalvi roma közösség tagjaival találkozik.

A szentatya és kísérete autón megy a városi stadionba, majd innen helikopteren a szebeni repülőtérre. A reptéren, ahol az államelnöki hivatal közlése szerint jelen lesz Klaus Johannis államfő, ünnepélyesen búcsút vesz , majd visszaindul Rómába, ahová a tervek szerint délután fél 6-kor érkezik meg 

Kapcsolódók

Kimaradt?