„Egy a tábor!” – harmincadik évfordulóját ünnepli idén Tusványos

Az idei Tusványos központi témája a kerek évforduló, de nem csak születésnapot ünnepelnek, hanem a rendszerváltás 30. évfordulójára is nagy hangsúlyt fektetnek az egy hét során – jelentették be csütörtökön az idén július 23-28. között rendezett  Bálványosi Nyári Szabad Egyetem és Diáktábor szervezői.

A 30. évét ünneplő Tusványos rendezvényeit Toró T. Tibor szervező, Németh Zsolt, a diáktábor megálmodója és Popa Ilona főszervező mutatták be Kolozsváron. Mint elhangzott, az idei év mottójával – „Egy a tábor!” – csak azt szeretnék nyomatékosítani, hogy az utóbbi években létrejött erdélyi ifjúsági fesztiválok tömkelegében Tusványos minden szempontból komoly helyet vívott ki magának, és ebben a mezőnyben kitüntetett szerepet tölt be. A mottó mélyebb jelentésrétege abban ragadható meg, hogy egy kisebbségi magyar közegben szerveződik, mégis a magyar nemzetpolitika fontos elemévé növekedett – világosítottak fel a szervezők.

A harmincadik születésnapját ünneplő Tusványos meglepetések sokaságát hozta, ugyanis már az eseményt megelőző hónapokban előkészítettek egy előrendezvény-sorozatot. Ennek kapcsán Erdély nagyobb városaiban különböző nemzetpolitikai és kulturális előadásokat tartottak szakemberek bekapcsolódásával, valamint lehetőségekről, pozitív példákról is beszélgettek, nem beszélve arról, hogy a fiatalokat egy bulikaravánnal, az apróságokat pedig gyermekfoglalkozásokkal szórakoztatták a nyári egyetem előtti időszakban.  A sajtótájékoztatón megtudtuk, a bőség zavarában széles és színes kínálattal állnak elő a szervezők, az eseményig pedig folyamatosan frissülő programjavaslatokat tesznek honlapjukon.

A jubileumi év kapcsán nemcsak vándorelőadásokkal és bulikaravánnal szórakoztatnak, hanem a környezetvédelem napja alkalmából környezettudatos szatyrokat osztogatnak majd Erdély-szerte. Mindemellett egy fotópályázatot is hirdetnek, amely a Tusványos a mi világunk! címet viseli. Lényege, hogy az amatőr és profi fényképészek maximum öt darab, Tusványosra utaló elemekkel rendelkező fényképpel pályázzanak.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke elmondta, a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényeit az „Egy a tábor!” jegyében úgy próbálják összehangolni, hogy megtartják az eddigi évek jó dolgait, azonban történelmi visszatekintéssel is kiszínezik a programkínálatot. Hozzátette, a kerek évfordulók mindig jó alkalmak arra, hogy korszakzáró, korszakösszegző és korszaknyitó elmélkedésekkel közelíthessenek egy rendezvényhez, ugyanis a jubilálás visszavisz a gyökerekhez, visszatükrözi azokat az értékek és célokat, amelyeket Tusványos elindításakor megfogalmaztak.

Az idei év központi témája a kerek évforduló, de nemcsak a születésnap tekintetében, hanem a rendszerváltás 30. évfordulójára is nagyobb hangsúlyt fektetnek az egy hét során, és annak legtöbb történelmi, kulturális, politikai vonatkozását megpróbálják megvitatni.

A jövőkép, amelyet fel szeretnének mutatni, örök: arra a kérdésre válaszol, hogy milyen jövőt szánnak az erdélyi magyar közösségnek a Kárpát-medencében és Európában. Ennek megfelelően lesznek idén is a nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetések, az a típusú fórum, ahol egyfajta mérleg készül a nemzet állapotáról és Európáról. "Ez pedig különösen aktuális most, amikor egy olyan EP-választáson vagyunk túl, amely megmutatta, mennyire egymásra vagyunk utalva" – magyarázta Toró. Ugyanakkor az önkormányzatiság helyzetéről és a külpolitikáról is szót ejtenek majd a kerekasztal-beszélgetéseken.

A tábor első évében is a román-magyar kapcsolat foglalkoztatta leginkább a szervezőket, és szerintük továbbra is ez a gondolat maradt a szabadegyetem visszatérő, legerősebb pontja. A politikai berendezkedések persze nem mindig kedveznek a szabadegyetem elveinek, gondolatiságának, hangsúlyozta Toró T. Tibor. Igyekeznek megőrizni a szabadegyetem mellett a diáktábor és a fesztivál jellemzőit is, sőt nagy kihívásoknak eleget téve a három jelleg összeillesztésére törekednek.

Egy kézdivásárhelyi bulival kezdődött

Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke, Tusványos alapítója elmondta, egy kézdivásárhelyi buliban született meg a szabadegyetem gondolata, és ezt követően meg is írták az alapító nyilatkozatot, amelyben a következő állt: „Mi, Nagy-Britannia, Magyarország és Románia fiatal demokratái kifejezzük közös eszméinket és törekvéseinket. Európa még mindig megosztott. A kontinens egységesülését nem lehet elképzelni a kelet-közép-európai régió nélkül. Tegyünk meg mindent, hogy a vasfüggöny maradványait is felszámoljuk.”

Az alapító hozzátette, 2019 májusában is elmondható, hogy Európa nagyon sok tekintetben még mindig megosztott, ugyanis a liberális demokráciának az elmúlt években a kereteit Közép-Kelet–Európában sikerült megteremteni, és éppen ezért, talán nem véletlen, hogy áttevődött a hangsúly ebben a régióban a modern keresztény demokrácia megteremtésére.

Lesz Quimby és Ákos is

A jubileum során szeretnék az „akkor és most” jegyében szembesíteni az embereket azzal, hogy mi minden változott a harminc év alatt, éppen ezért igyekeznek minden eddigi tusványosozót visszahívni. Az idei táborban a politikai témák mellett a sport, a színház és a népi értékek is teret kapnak.

Az előző évekhez hasonlóan koncertek sokaságát hozza Tusványos. A fellépők között említhetjük a Metropol, a Magashegyi Underground, a Quimby, a Nagy Feró és a Beatrice, a Magna Cum Laude, a Szabó Balázs és bandája, a Kiscsillag, az Anna and the Barbies, a Bagossy Brothers Company, a Jóvilágvan, az Intim Torna Illegál zenekarokat és Ákost, valamint fiatal, feltörekvő bandákat is. Ugyanakkor a program még nem végleges, folyamatosan frissül.

Kapcsolódók

Kimaradt?