Végleges a Double Rise Fesztivál programja

Környezetvédő kezdeményezéseket és új színpadneveket jelentett be a 4. Double Rise Fesztivál szervezőcsapata. A július 3. és 6. között Torockón megszervezett esemény programja összeállt.

„Gyere ki a zöldbe" – közelebb a természethez

A 4. Double Rise Fesztivál kiemelten fontos szerepet ad idén a természetnek, így szlogenjével, a „gyere ki a zöldbe” mondattal kívánja felhívni az érdeklődők figyelmét, hogy a rendezvény nem csupán változatos programkínálata miatt kiváló kikapcsolódási lehetőség, hanem Torockó és ezáltal Székelykő csodálatos környezetének köszönhetően is.A szervezők zöldebbé kívánják tenni a fesztivált, hiszen a „dupla napfelkelés birodalma” céljának tartja az értékmentést és értékteremtést, ezért úgy zenei felhozatalában, mint a környezetre való odafigyelésében erre törekszik. A fesztivál zöldebbé tételében kiemelkedően fontos újítás, hogy nem lesznek szívószálak, elsősorban dobozos sör lesz vásárolható a műanyag poharas helyett (amelynek dobozait szelektíven gyűjtik majd), ugyanakkor kukorica alapból készült, lebomló poharak lesznek a rendezvény több helyszínén. 

Régi helyszínek új élettel: Double Stage és Rise Stage

Az egykor Nagyszínpadként ismert előadóteret a rendezvény megálmodói az idei évben Double Stage-re keresztelték, ahol számos nemzetközi, magyarországi valamint román ajkú előadó is fellép.

A Double Rise Fesztivál első nemzetközi fellépője az izlandi GusGus lesz, amit további nemzetközi nevek követnek. A bosnyák Dubioza Kolektiv a Balkán pezsgését hozza el, míg a holland Dope DOD az igazán őrületes ütemekért felel majd. James Marvel és Mc Mota a legnagyobb európai elektronikus zenei fesztiválok világába repíti a közönséget, de velünk lesz az Asian Dub Foundation, valamint erb N dub is az Egyesült Királyságból.A Double Stage-en lesz hallható Románia egyik legismertebb elektronikus formációja, a Golan, valamint a Roa. A magyar zenei kínálatból nem maradhat ki idén sem a 2018-as fesztiválhimnuszt szerző Hiperkarma, az erdélyi közönségkedvenc Bagossy Brothers Company, az Ivan and the Parazol, a 30Y és a Kiscsillag. A koncertélmények ínyencségeként említhető a ritkaság számba menő Bohemian Betyars és a Parno Graszt közös koncertje, ami rendszeresen SOLD OUT estéket hoz a kluboknak, valamint szülinapi koncert is lesz, hiszen a Tankcsapda a Székelykő lábánál ünnepli fennállásának 30. évfordulóját.

Számos romániai lemezlovas is fellép a Double Stage-en, mint például Mad Liquid, Dj Snow ft. Mc Agent, vagy Iced out Boy.
 
A Rise Stage-nek elkeresztelt egykori kisszínpadon is megjelennek a nemzetközi fellépők. A Szabó Benedek és a Galaxisok, az Esti Kornél, a Mangorise, a Blahalouisiana, vagy az AWS koncertjei után a késő esti koncertek között a brit The Buddha Pests lép fel.
Ezen a színpadon a Roadkillsoda és a Rehab Nation képviseli a román zenekari világot. A Rise Stage további fellépői között lesz a Zagar, Run Over Dogs, Indeed és Fatal Error zenekarokat, de ugyanezen a színpadon lép fel az Ethno Funk koronázatlan királya, a Baricz Gergővel kiegészült Kerekes Band.

Planetárium Művészeti Udvar: színház, irodalom, művészetek 

Összművészeti fesztiválként a Double Rise idén is változatos színházi előadásokkal várja a jelenlevőket. A Kriza János Művelődési Házban magyar, illetve román nyelvű előadásokat is lesznek. Színpadra lép többek között a román Reactor, a Navarra Dance Stúdió, a Szín-Kron csoport, valamint a marosvásárhelyi és kolozsvári színművészeti egyetem diákjai is.

Slam workshopot szervez a NEST, könyvbemutatókat, irodalmi beszélgetéseket az EMIL. A művészeti udvar mindemellett kiállítások, filmklub és kézműves sörök otthona is lesz. 

Folkliget és MVM Electri-City, avagy hol mulassunk hajnalig?

A Hagyományok Házával közreműködésben megvalósuló FolkLigetben idén sem maradhatnak el a jól bevált nappali tevékenységek, amelyek családosok, kisgyerekek és fiatalok csoportját is kiválóan elszórakoztatja. Amíg a déli óráktól kezdődően a gyermekeket kézműves foglalkozások, meseelőadások, tánc- és énektanítás köti le, addig ugyanezek a programok segítik a szülőket, hogy a szomszédos BorUdvarban a legkiválóbb magyar borokat kóstolhassák meg.Délután a FolkLigetben adatközlők koncertjeivel hangolódhatnak az estére a fesztiválozók, vagy Berecz András kalauzolásával merülhetnek el a mese világában. A házigazdák már megszokott módon Kacsó Hanga Borbála, Berecz István és a Tokos Zenekar lesznek, akik segítenek az esti táncházra begyakorolni a leghasznosabb tánclépéseket, vagy a legkapósabb dalokat. Az esti órákban a FolkLiget színpadán Szalonna és Bandája, a Dűvő Zenekar vagy az Üver Zenekar lép fel. A Rendhagyó Prímástalálkozó, vagy az Etnorom koncert után a jól bevált esti táncház sem maradhat el, amelyen a Tokos zenekarral hajnalig mulathat a közönség, miközben át-átkacsinthat a BorUdvarba egy-egy hűsítő fröccsért.

Az MVM Electri-City (egykori Hanglegelő) a budapesti CityMatiné jóvoltából biztosít napközbeni buli helyszínt temérdek dj-vel. A nagy népszerűségnek örvendő délelőtti bulikat kiegészítik a késő esti lemezlovasok, mint: Hunay, Soulshaker, Eye Scream, Beatjunkz és még sokan mások.

A szervezők további meglepetéseket és programokat ígérnek, amelyeket folyamatosan publikálnak majd a fesztivál kezdetéig Facebook-oldalukon. A bérletek május 31-ig kedvezményesen, 249 RON-ért beszerezhetőek.

Kapcsolódók

Kimaradt?