FRISSÍTVE – Kelemen Hunort jelöli az RMDSZ a képviselőház elnöki tisztségére

FRISSÍTVE: Liviu Dragnea szociáldemokrata párti (PSD) és képviselőházi elnök hétfői bebörtönzésével megindultak a találgatások és esélylatolgatások, hogy ki foglalhatja el az alsóház megüresedett elnöki tisztségét. Kedden a kora délutáni házbizottsági ülést követően Carmen Mihălcescut nevezték ki ügyvivő házelnöknek. Az RMDSZ szenátusi és képviselőházi frakcióinak délutáni együttes ülésén eldöntötték, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnököt jelölik házelnöknek.

Lia Olguţa Vasilescu, a házbizottság titkára kedden bejelentette, hogy a döntés értelmében a képviselőház elnöki feladatait ügyvivő jelleggel Carmen Mihălcescu eddigi alelnök látja el.

Vasilescu azt is elmondta: a testület kedden elküldte a jogi bizottságnak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) arra vonatkozó kérelmét, hogy állapítsák meg Liviu Dragnea képviselői, illetve házelnöki mandátumának megszűnését.

„A jogi bizottság határozattervezetet készít elő, amely értelmében megüresedik a képviselői, valamint a házelnöki szék. Ezt visszaküldi a házbizottságnak, amely azonnal összeül, hogy hívja össze az alsóház plénumát” – tájékoztatott a titkár.

A Digi 24 hírtelevízó kommentárja szerint a nagyobbik kormánypárt volt munkaügyi minisztere, a korábbi craiovai polgármester, Vasilescu pályázik majd a házelnöki tisztségre, neki emellett PSD-elnöki ambíciói is vannak (a három és féléves letöltendő szabadságvesztésre ítélt Dragnea utódja szeretne lenni).

A PSD végrehajtó bizottságának kedd esti ülésén dől el, kit jelöl a nagyobbik kormánypárt az alsóház élére, de az tény, hogy a PSD-nek és koalíciós partnerének, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) az alsóházban eddig sem volt többsége, ráadásul az úzvölgyi katonatemető kapcsán kirobbant konfliktus miatt az RMDSZ felfüggesztette parlamenti együttműködést a koalícióval, és már csak a nem magyar kisebbségek frakciója támogatását élvezhetik a kormánypártok.

Külön jelölteket állítanak az ellenzékiek?

A Pro Románia pártnak vélhetően saját jelöltje lesz a képviselőházi elnöki tisztségre – nyilatkozta kedden az alakulat egyik vezetője, Daniel Constantin. Elmondta, még nem tárgyaltak a témáról a párt képviselőivel, valószínűleg szerdai gyűlésükön döntenek a kérdésben.

„Az a legvalószínűbb, hogy saját jelöltünk lesz a képviselőházi elnöki tisztségre. Ez így a normális. Nem szavazunk sem a Nemzeti Liberális Párt, sem a Szociáldemokrata Párt, sem más alakulat jelöltjére, lesz majd sajátunk” – fogalmazott, hozzátéve, többen is vannak képviselőik között, akik rendelkeznek a képviselőházi elnöki tisztség ellátásához szükséges szakértelemmel és parlamenti tapasztalattal.

A közös házelnökjelölt állítása érdekében tárgyalásokba kezd a többi ellenzéki párttal a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – jelentette be Dan Barna pártelnök kedden. „Szeretnénk elérni, hogy az ellenzéknek közös jelöltje legyen. Tárgyalásokba kezdünk a többi ellenzéki párttal. Az USR Stelian Iont javasolja. Reményeink szerint azok a pártok kapják meg az alsóházelnöki tisztséget, amelyek megnyerték az európai parlamenti választásokat” – mondta.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Raluca Turcan képviselőt és frakcióvezetőt javasolja az alsóházi elnöki tisztségre – jelentették be. Az alakulat ugyanakkor Turcant bízza meg azzal, hogy a PNL nevében tárgyalásokat folytasson a témáról. 

PMP: legyen közös ellenzéki jelölt

Legitimnek tartja a Népi Mozgalom Párt (PMP), hogy az ellenzék vegye át a képviselőház vezetését, és ennek érdekében közös jelöltet állítson – mondta kedden Eugen Tomac, az alakulat elnöke.

„Azt hiszem, legitim, hogy most az ellenzék vegye át a képviselőház vezetését. A mai nap folyamán tárgyalni fogunk az ellenzéki pártokkal. Azt tartanám jónak, ha egyetlen jelöltünk lenne, akit minden ellenzéki frakció támogat” – mondta Tomac.

Azt is kifejtette, a vasárnap lezajlott választások eredményének fényében az ellenzék feladata visszaállítani a parlament hitelét, amely az utóbbi időben mélypontra süllyedt.

Az ellenzéknek maga mellé kell állítania az RMDSZ-t és a többi kisebbség képviselőjét is, hogy többségben legyen majd a szavazáskor.

Az RMDSZ Kelemen Hunort jelöli

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnöke kedd délután a Maszolnak elmondta: szenátusi frakcióval közösen úgy döntöttek, hoggy Kelemen Hunor szövetségi elnököt mjelölik képviselőházi elnöknek. Az esélyeket firtató kérdésünkre Korodi azt mondta: „Nagyon nehéz megmondani, hogy kiket tudunk meggyőzni, hogy a jelöltünket támogassák, de mivel minden párt saját jelöltet állított, egyöntetűen úgy döntöttünk, hogy mi a szövetségi elnököt javasoljuk.”

„Teljesen nyitott a verseny, jelenleg egyik párt sem tud önállóan megszerezni az elnöki tisztséget” – tette hozzá a honatya.

Korodi érdeklődésünkre elmagyarázta, hogy az ideiglenes házelnök kinevezése után, a procedúrától függően az új elnök megválasztása „áttolódhat holnapra vagy akár a jövő hétre is”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?