Az RMDSZ elnöke Traian Băsescuról: a volt államfő „öreg, fáradt, sovén, magyarellenes”

Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) EP-listavezetője szerint az RMDSZ az EP-választások kudarcától tartva függesztette fel a parlamenti együttműködést a kormánykoalícióval, az úzvölgyi magyar-osztrák katonatemetőben történteket pedig csak ürügyként használta. A Realitatea TV egyik műsorában elhangzottakra Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy reagált a Mediafaxnak: Băsescu egy „öreg és fáradt” politikus, aki „a nyugodt nyugdíjas éveit akarja bebiztosítani az Európai Parlamentben”.

Az ex-államfő azzal érvelt, hogy egy minapi közvélemény-kutatás szerint az RMDSZ a vasárnapi európai parlamenti választáson nem éri el az ötszázalékos bejutási küszöböt, ezért a szövetség vezetősége a szociálliberális kormánykoalíció parlamenti támogatásának felfüggesztésétől reméli, hogy az elfordult szavazókat visszaszerzi.  Kelemen Hunor szerint Băsescunak tartózkodnia kellene a magyar érdekvédelmet és a magyarságot érintő kijelentésektől.

„De már megszokhattuk, hogy ha egy politikusnak nincs komoly mondanivalója, előrántja a magyar kártyát, és jobbra-balra vagdalkozik. Az utóbbi években Băsescu sovinisztán és magyarellenesen nyilvánult meg, hacsak például a március 15-e hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánítása körüli hisztériájára gondolok” – mondta a szövetségi elnök.

Kelemen szerint a két korábbi államfő, Ion Iliescu és Traian Băsescu nagy mértékben felelős a romániai társadalmi és gazdasági nehézségekért, utóbbinak pedig nem kellene elfelejtenie, hogy „a magyar választók szavazataival nyert két mandátumot is”, illetve „két olyan népszavazáson is a magyar választók segítségével maradhatatott elnök, amikor fel akarták függeszteni a tisztségéből”, ám ő hálából „mindig arcul csapta a magyarokat”.

„1997 óta ismerem, de azóta sem változott: nem lett sem jobb, sem okosabb” – mondta a volt államfőről Kelemen Hunor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?