Biró Rozália: a nők is szóljanak bele a jövő alakításába, május 26-án menjünk szavazni!

A társadalom minden tagjának felelőssége, hogy tegyen Európa erősödéséért, Erdély fejlődéséért – ez nem nő-, vagy férfikérdés, véli Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke. Interjú.

A május 26-ai európai parlamenti választáson 17 nő indul az RMDSZ listáján, ez közel 40 százalék. Mivel járulhatnak hozzá a nők az Európai Unió változásához, amiről oly sokat beszélt az RMDSZ?

Az RMDSZ erős Európát, fejlődő Erdélyt szeretne. Ezt mi nem tudjuk elképzelni a nők jelenléte nélkül. Nő politikusaink sokéves tapasztalattal rendelkeznek közösségépítés terén, és sokszor tapasztaljuk, hogy az EU-nak abban is változnia kell, hogy döntéseit az emberekre fókuszálva hozza meg, az emberek érdekeit mindenkor szem előtt tartja. Az RMDSZ listájának harmadik helyén Hegedüs Csilla szerepel, akinek szakmai rátermettsége jogosulttá teszi a képviselői pozíció betöltésére. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy fogjunk össze, mozgósítsuk családjainkat, barátainkat, mutassuk meg, hogy egy cselekvő közösség vagyunk, akinek nem mindegy, merre fordul az erdélyi magyarság sorsa. Ezért is kérünk mindenkit, menjen el szavazni vasárnap, és biztassa erre rokonait, ismerőseit is.

A nők szempontjából miért fontos az európai parlamenti választás? Mit hozhat nekik az Unió változása?

Mindannyiunk érdeke, hogy méltó életet élhessünk szülőföldünkön, hogy jogainkat európai törvény védje, hogy Erdélybe minél több támogatás érkezzen, hogy közösségünk, településeink fejlődjenek. Fontos számunkra hogy gyerekeinket senki se gúnyolja azért, mert magyarul szólalnak meg, fontos, hogy magyarul beszélhessünk az orvosokkal, magyarul beszélhessünk a közintézményekben, hogy gyerekeink, anyanyelvükön tanulva versenyképes oktatásban részesüljenek, fiataljaink itthon maradjanak, az idősebb generáció nyugodt, méltó életet éljen.

Az Európai Uniótól azt várjuk el  – és tudom, hogy képviseletünk azért is fog dolgozni –, hogy minél több lehetőséget teremtsen, ami hangsúlyosan nőknek szól, ami elősegíti a nők karrierépítését, könnyebbé teszi a családalapítást, a gyereknevelés és munka összeegyeztetését, a jövőtervezést. 

Fontos lenne, hogy a nők olyan pályázati alapokhoz férhessenek hozzá, ami segíti őket vállalkozások elindításában, hiszen ez megállíthatja az elvándorlási szándékot, álmaik és terveik valóra váltásában nyújt segítséget.

Hegedüs Csilla nemcsak EP-képviselőjelölt, hanem a Nőszervezet ügyvezető elnöke is. Mennyi az esélye annak, hogy ő is ott legyen képviselőként az Európai Parlamentben?

A bejutó képviselők száma nagyon sok tényezőtől függ, leginkább a román választópolgárok részvételétől, és a mi mozgósításunktól, felelősségvállalásunktól.  Jelenleg úgy tűnik, a románok nagy arányban járulnak az urnákhoz május 26-án, ami a népszavazásnak is betudható. Az erdélyi magyarságság számára létszükséglet, hogy az RMDSZ elérje a választási küszöböt, hiszen ellenkező esetben itthon is meggyengül erőnk, érdekérvényesítő képességünk.

Hegedüs Csilla az a jelölt, akinek szakmai tapasztalata, embersége, kitartása és problémamegoldó képessége példaértékű, aki akár műemlékvédő szakemberként, a Nőszervezet ügyvezető elnökeként figyelmét mindig a közösség fele irányította, felkarolta problémáikat és elvárásaikat, és mindent megtett azért, hogy ezekre megoldást találjon. Volt kulturális államtitkár, miniszteri tanácsos, miniszterelnök-helyettes. Jártas az európai ügyekben is, hiszen az Europa Nostra-díj szaktanácsadója, az Európai Bizottság kulturális szakértője, nevéhez fűződik a Bonchidai Bánffy-kastély helyreállítása, de rengeteg olyan képzés is, amelyet a Nőszervezettel tartottunk, hogy ösztönözzük a nők politikai szerepvállalását, erősítsük őket abban a tudatban, hogy képesek a közösségi munkára.

Úgy gondolom, hogy az erdélyi magyar nők feladata is, hogy közösségünk valamennyi tagját mozgósítsák. Én bízom bennük, bízom abban, hogy érzik ennek a választásnak a súlyát, érzik, hogy együtt történelmet írhatunk, és tudják, hogy most össze kell fognunk, és el kell mennünk szavazni.

A képviselőház külügyi bizottságának elnökeként hogyan látja, miért fontos az európai parlamenti képviselet?

Európa szabadságot hozott, az EU-nak köszönhetően településeink, mezőgazdaságunk, közösségünk fejlődött, ma már sokkal könnyebben utazhatunk, tanulhatunk és dolgozhatunk az Európai Unió területén. Ezt a folyamatot pedig folytatni kell, hiszen mindannyian tudjuk, a román állam nem fordít elég figyelmet magyar közösségünk fejlesztésére, az Uniós támogatások ezért létfontosságúak számunkra. Ezek olyan lehetőségek, amelyeket csak úgy tudunk megtartani, ha ott vagyunk, ahol rólunk döntenek, mi is részt veszünk a döntéshozatalban és van képviseletünk az EP-ben. És május 26-án újra történelmet írhatunk: átívelve országhatárokat megvalósulhat a Kárpát-medencei összefogás. Az RMDSZ a magyarországi Fidesz-KDNP és a felvidéki MKP képviselőivel, valamint a vajdasági és kárpátaljai magyarok támogatásával egységesen fog fellépni az Európai Parlamentben a magyar érdekért. Ezt a lehetőséget nem szabad elszalasztanunk, nem hibázhatunk, ott kell lennünk vasárnap és voksunkkal az RMDSZ-t, az erős Kárpát-medencei magyar összefogást kell támogatnunk! Felelősséggel tartozunk családjainknak és gyermekeinknek, és ez a felelősség május 26-án az, hogy elmegyünk szavazni az RMDSZ jelöltjeire, és ezáltal magyar jövőt biztosítunk gyermekeink és unokáink számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?