Winkler Gyula: május 26. a közösség erejéről szól

„Vannak olyan dolgok amelyekben a Bánságban, Dél-Erdélyben és Székelyföldön hasonlítunk, például abban, hogy sohasem dőlhetünk hátra, és mindazonáltal, hogy a közösség támogatja a célkitűzéseinket, a szavazatokat egyenként kell beszerezni” – mondta Winkler Gyula, aki a Hunyad Megyei RMDSZ Küldöttgyűlésén és a Magyar Állandó Konferencia együttes ülésén vett részt hétfőn a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában.

A rendezvényen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Széll Lőrincz, a Hunyad megyei MKT elnöke és Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes, EP-képviselőjelölt is részt vett, illetve egyházi méltóságok és oktatási intézmények képviselői is jelen voltak.

Winkler, aki a megy RMDSZ elnöke is egyben, kifejtette, „most, amikor a kampány utolsó napjaiban vagyunk, arra van szükség, hogy mindenki, a helyi véleményformálók, egyházi vezetők, politikusok, magánszemélyek egyaránt vegyék ki a részüket a mozgósításból. Ez a választás nem Winkler Gyuláról, Vincze Lorántról vagy Hegedüs Csilláról, hanem a közösség erejéről szól, hiszen ha május 26-án nem sikerül jól teljesíteni, akkor át fognak nézni a fejünk felett a következő önkormányzati és parlamenti választásokon”

Kocsis Attila, a Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatója, a Magyar Állandó Konferencia elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, Winkler Gyula munkabeszámolót tartott a kampányról, Széll Lőrincz pedig a szavazással és mozgósítással kapcsolatos információkat osztott meg a közönséggel.

Kelemen: kihívás és változás előtt áll az EU

Kelemen Hunor az EP-választások lehetséges következményeiről beszélt. Szerinte az eddigi EP-választás közül a legfontosabb kihívás előtt állunk, hiszen maga az EU és azon belül a tagállamok, népek, nemzetek is kihívás előtt állnak. Ettől a választástól, és az EU következő periódusban történő változásairól függ, hogy hogyan alakul az életünk. „Elődje, a Szén- és Acélközösség megalakulása óta rengeteget változott az Európai Unió. Most is változás előtt áll, hiszen a globalizációs folyamatok közepette az EU-nak világviszonylatban sikeresnek kell maradnia, és meg kell őriznie a versenyképességét, illetve fontos, hogy az EU a biztonsági kérdéseket is megfelelően tudja kezelni” – mondta, és kiemelte: az EU-nak három fő kihívással kell megbirkóznia, ezek közül az első a gazdasági kihívás, a második a biztonságpolitikai kérdés, amely erősen kapcsolódik a gazdasági dimenzióhoz.

A harmadik nagy kérdés a népességpolitikára vonatkozik: hogyan tudja megoldani a demográfiadeficit kérdését az EU olyan körülmények között, hogy az egyre zsugorodó munkavállalói réteg nem fogja tudni hosszútávon eltartani az egészségügyi rendszert, a nyugdíjrendszert. Ezek mellé a kihívások mellé a kisebbségügyi kérdést is hozzá kell tenni, hiszen ahol a többség-kisebbség helyzetét rendezték, ott fejlődő, gyarapodó közösségek élnek. „Amikor az EU reformja elkezdődik, akkor a kisebbségi kérdésekre is ki kell terjednie, mert biztonsági, gazdasági tekintetben egyaránt fontos”– jelentette ki az RMDSZ elnöke. Hozzátette: ha bent vagyunk a pályán, hatással lehetünk a folyamatokra, ha viszont elmaradunk a román részvételtől, veszélybe kerülhet a képviselet.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes az összefogás fontosságát hangsúlyozta. „Támogassuk szavazatainkkal és bizalommal a mi közösségünk képviselőjelöltjeit, hogy ők a mi hangunkat hallassák az Európai Parlamentben, és, hogy jó szándékú képviselőtársaikkal összefogva védjék meg mindannyiunk közös szülőföldjét, az Európai Uniót” – mondta az atya.

Felszólalásában megemlítette, alig két nappal korábban ünnepelték meg itt, Déván a Szent Ferenc Alapítvány védenceivel és oktatóival a Szövetség Napját, amely minden évben az összetartozás ünnepe az alapítvány teljes közössége számára. „Hiszem, hogy Erdély aranykora előttünk van” – mondta a Szent Ferenc Alapítvány vezetője, és aláhúzta, hogy nincs olyan akadály, amelyet összefogással ne lehetne leküzdeni.

Több mint 7000 kilométer

Winkler Gyula EP-képviselőjelölt a kampánykörútjáról is beszámolt a közönségnek. Elmondta, erdélyi körútján eddig 7030 kilométert tett meg, 152 eseményen, találkozón, fórumon vett részt. „Sok száz magyar emberrel fogtam kezet, néztem a szemükbe, hallgattam meg véleményüket és kritikájukat az Európai Unióról és mindennapjainkról. Azt látom, hogy ma már jól értik az erdélyi magyar emberek azt is, hogy milyen fontos szerepe van az uniónak a mindennapi életünkben, hogy milyen fontosak az európai uniós támogatások, viszont azt is láthattam, hogy azt várják el a közösségünk tagjai, hogy az EU vegye figyelembe a mi véleményünket, és biztosítsa azt, hogy Európának mi is egyenjogú állampolgárai vagyunk” – mondta az EP-képviselőjelölt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?