Román nyelvversenyen győztes magyar gyerekeket díjaztak Bukarestben

A kormány székhelyén, a Victoria-palotában díjazta pénteken Viorel Ştefan kormányfőhelyettes azokat a Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyei magyar gyerekeket, akik jó eredményeket értek el a Carte frumoasă, cinste cui te-a scris! elnevezésű románnyelv-versenyen.

Viorel Ştefan a román nyelv népszerűsítése nagyköveteinek nevezte a tanulókat, és azt mondta: „együtt alkotunk erős és tisztelettel övezett nemzetet”.

„Amikor minden román állampolgár, etnikai hovatartozásától függetlenül harmóniában és társadalmi kohézióban él, akkor tudjuk az életminőséget és a kultúrát fejleszteni. Ezért a teljes kormány nevében szeretném kifejezni elismerésemet, és biztosítalak benneteket, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy teljesítményetek ne maradjon sem ismeretlen, sem egyedülálló” – mondta Ştefan.

Manuela Nicoleta Stîngă Hargita megyei román szakos tanfelügyelő a román nyelv ismeretének fontos és hasznos voltára hívta fel a figyelmet. Császár Tünde, a csíkszerdai Nagy Imre Általános Iskola román szakos tanára azt mondta: a gyerekek évről évre türelmetlenül várják ezt a versenyt, és a bukaresti kirándulás maradandó élmény számukra.

Maria Sturzu, a versenyt kezdeményező román szakos tanár elmondta, az ötlet abból a „frusztrációból” született, hogy úgy érzete, nem tud eleget tenni annak érdekében, hogy a nem román anyanyelvű tanulók elsajátítsák a román nyelvet.

„Ennek a versenynek az a célja, hogy ösztönözze a magyar tanulók román nyelvű kommunikációját, és lehetőséget adjon számukra tudásuk felmérésére. A kezdeti frusztrációt a valódi, gyakorlati, konkrét kommunikációs helyzetek hiánya okozta. Célunk, hogy fejlesszük a gyermekek készségeit és kompetenciáit. Ez a verseny hasznos azoknak, akik évről évre szeretnék tesztelni magukat a román nyelv megértését és használatát illetően” – mondta a pedagógus. Angela Bîrsan, a csíkszeredai Román Közösségi Egyesület képviselője az etnikumközi kommunikáció fontosságát hangsúlyozta a magyarok által többségben lakott megyékben.

A díjátadó után a gyerekeket körbevezették a kormány épületében, megnézték többek között a kormányüléseknek helyet adó termet, majd látogatást tettek a közszolgálati televíziónál.

A magyar gyerekeknek szervezett románverseny idei, 17. kiadásán mintegy 4800 magyar iskolában tanuló 5–8. osztályos tanuló vett részt, és közülük mintegy hatszázat díjaztak.

Kapcsolódók

Kimaradt?