Vincze Loránt: a román nyelvtanuláshoz feltételeket kell teremteni

Nem igaz az a vád, hogy a magyar gyerekek ne akarnának megtanulni románul, de ehhez megfelelő feltételeket kell teremteni, emelte ki Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje a Hargita megyei tanácsnál folytatott megbeszélésen.

A megyei tanácsnál szakemberek és Borboly Csaba megyeelnök részvételével tartott megbeszélésen Vincze Loránt képviselőjelölt, a FUEN elnöke pénteken elmondta: az államnyelv megtanulása ugyan kötelező, de nem kényszeríthető ki, ahhoz feltételeket kell teremteni, hogy elsajátíthatóvá váljék. A megfelelő módszertan és tankönyvek kidolgozása és életbe ültetése nyitottságot feltételez az állam részéről, emellett a megfelelő mentalitás is elengedhetetlen: a helyi közösségek pozitív szerepe fontos ebben, ilyen tekintetben példamutatóak a Hargita megyei kezdeményezések, idézte Vinczét az RMDSZ közleménye.Nem az erdélyi magyarok az egyetlenek, akik az államnyelv elsajátításának problémájával küszködnek. Ez nem egyedi eset Európában, más kisebbségi közösségek is hasonló gondokkal küzdenek – mutatott rá a FUEN elnöke. Úgy vélekedett, érdemes a témával foglalkozó szakemberek képzését, a jó gyakorlatok megosztását uniós forrásokból támogatni, a Minority SafePack kezdeményezés pedig tartalmazza ezeket a javaslatokat.

Ígéretet tett, hogy az ENSZ tíz nap múlva kezdődő, brüsszeli regionális fórumán, amelynek témája a kisebbségi oktatás, felveti ezt a problémát, és kérni fogja Fernand de Varennes különmegbízottat, hogy jelentésében fordítson kiemelt figyelmet az anyanyelvi oktatás mellett az államnyelv elsajátításának problémakörére is. Ugyanakkor a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének is segíteni fog a kapcsolatfelvételben más európai pedagógusszervezetekkel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?