Felmérés: a hadsereg és az egyház a legnépszerűbb a lakosság körében

Romániában továbbra is a hadsereg és az egyház a legnépszerűbb hazai intézmény – derül ki az INSCOP felméréséből, amely március 3-13. között készült a Konrad Adenauer Alapítvány felkérésére, 1053 fős mintacsoporton. A hibalehetőség plusz-mínusz 3 százalékos.

A közvélemény-kutatás szerint a hazai intézmények sorában a hadsereg a legnépszerűbb, a megkérdezettek 68,1 százalékának bizalmát élvezi. A fegyveres erők népszerűsége a 2019. évi januári felmérés óta négy százalékkal nőtt.

A hadsereget az egyház követi, a mintacsoport 55,1 százaléka bízik a katonákban, 0,6 százalékkal többen, mint az idei év elején. A csendőrség 48,1 százalékkal még dobogós lett, népszerűsége 4,6 százalékkal lett nagyobb, mint idén januárban. A rendőrség a negyedik helyre került, 43,2 százalékkal, azaz két százalékkal többen bíznak az egyenruhásokban, mint a legutóbbi felméréskor.  

A korrupcióellenes ügyészségben (DNA), akárcsak januárban, 40,9 százalék bízik, az államfői hivatal népszerűsége azonban a januári 39,1 százalékról 38,2 százalékra esett vissza. A rangsorban a polgármesteri hivatalok következnek, 35,9 százalékkal, 0,3 százalékkal megelőzve a Román Nemzeti Bankot.

A titkosszolgálatok a megkérdezettek egyharmadának bizalmát élvezik: a Külső Hírszerző Szolgálatot 34,3, a Román Hírszerző Szolgálatot pedig 33,7 százalék jelölte meg népszerű intézménynek.

A pártok és a parlament a kullogók között

A sajtó népszerűsége a januári 27,7 százalékról most 29,2 százalékra emelkedett. A megyei tanácsokat 22,3 százalék, az alkotmánybíróságot 21,9 százalék – a kormányt viszont csak 13,8 százalék jelölte meg megbízható intézménynek. A hazai intézmények népszerűségi lajstromát az utolsó előtti helyen álló politikai pártok, a listazáró a parlament, 11,3 illetve 11,2 százalékkal.

A nemzetközi intézmények népszerűségét tekintve a NATO vezet, a megkérdezettek 52,4 százaléka bízik benne, szemben a januári 49,9 százalékkal. A NATO  2,8 százalékkal előzi meg a 49,6 százalékot összesítő Európai Uniót, illetve a népszerűségét tekintve azonos szintet elérő Európai Parlamentet. Elmondható tehát, hogy a lakosság fele megbízik ezekben az intézményekben. 46,2 százalékával viszont az Európai Bizottság már nem kerülhetett fel a dobogóra, a negyedik helyen végzett.

Kapcsolódók

Kimaradt?