INSCOP-felmérés: továbbra is fej fej mellett a PSD és a PNL

Továbbra is nagyon kicsi az eltérés a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága között – derül ki az INSCOP közvélemény-kutató intézet csütörtökön ismertetett felméréséből.

Az adatok szerint ha most tartanák az európai parlamenti választásokat, a PSD-re szavaznának a legnagyobb, 26,9 százalékos arányban, míg a Klaus Johannis államfőhöz közel álló ellenzéki Nemzeti PNL támogatottságát 26,3 százalékon mérték.

A szintén ellenzéki, Dacian Cioloș volt kormányfő által létrehozott USR-PLUS pártszövetségre a megkérdezettek 15,3 százaléka, a kormánykoalíció kisebbik, liberális pártjára, az ALDE-ra 9,3 százalékuk voksolna. Rajtuk kívül a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania pártnak jósolnak biztos EP-képviseletet, 9,1 százalékkal.

A március 5-13. időszakban megkérdezett, a május 26-i EP-választásokon biztosan vagy valószínűleg részt vevő romániai választók öt százaléka mondta azt, hogy az RMDSZ jelöltlistájára voksolna. Az INSCOP felmérésének hibahatára három százalék.

 Az MTI emlékeztet: alapvetően azon múlik a magyar jelöltlista támogatottsága, hogy van-e eltérés a román és magyar választók részvételi aránya között. Mivel 2007-ben és 2009-ben is a magyarok választási hajlandósága és az EU-hoz fűzött reményei messze meghaladták az országos átlagot, az ország lakosságának 6,5 százalékát kitevő magyarság a leadott voksok csaknem 9 százalékával három képviselőt küldhetett az EP-be.

Elemzők szerint a belpolitikai feszültségek, amelyek a jogállamisághoz és az EU-hoz viszonyulás törésvonala mentén osztják meg a kormányon lévő és ellenzéki pártokat, mozgósító hatást gyakorolhatnak a románságra.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?