Összefogtak: politikusok, civilek és egyháziak együtt lépnek fel haditemető ügyében

A civil szféra, a politikum és az egyházak egységesen kiállnak az úzvölgyi haditemető ügye mellett. Csíkszentmárton Önkormányzata, Hargita Megye Tanácsa és a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére megalakult az úzvölgyi helyzet rendezése ügyében tevékenykedő kezdeményező bizottság Csíkszentmártonban, a katolikus plébánia hittantermében – közölte szerdán a Hargita megyei tanács sajtóosztálya.

A közösség egységesen kiáll az úzvölgyi haditemető ügye mellett, az intézkedések négy pillére épülnek – önkormányzatok, civil szféra, politikai pártok, egyház –, és mindenki teszi a dolgát, értettek egyet a jelenlévők. A politikusok között haladnak az egyeztetések, állami és megyei szinten is – számolt be kedden Csíkszentmártonban Borboly Csaba megyei tanácselnök, aki aznap Bákóban Brașoveanu Sorinnal, Bákó MegyeTanácsának elnökével és Maricica Luminița Coșa Bákó megyei prefektussal, illetve Dormánfalva főjegyzőjével és főépítészével egyeztetett az ügyben, Korodi Attila képviselő pedig a bukaresti tárgyalások eredményét ismertette.

A május 7-i találkozón jelen volt Gergely András csíkszentmártoni polgármester, Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere, Szántó László, Csíkkozmás polgármestere, a református és az unitárius egyház képviselői, a Magyar Polgári Párt részéről Salamon Zoltán és Rákosi Botond, Fazakas Péter Kovászna megyei tanácsos az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki szervezetének képviseletében, a csíkszentmártoni önkormányzat tagjai, a községi közbirtokosságok, valamint a civil szféra képviselői Hargita megyéből és Háromszékről: hagyományőrző csoportok, huszárcsapatok, ifjúsági szervezetek és a sajtó képviselői. 

A jelenlevők egyetértettek abban, hogy

az ügyet közösen kell megoldani,

és hangsúlyozták, mindenki egységesen áll a haditemető ügye mellé, politikai vagy más nézettől függetlenül. 

Salamon Zoltán ügyvezető elnök ismertette a Magyar Polgári Párt álláspontját, miszerint, ha május 17-én lesz avatás, lesz élőlánc is, ugyanakkor abban bizakodott, hogy időben eredményre jutnak. 

Programokat szerveznek

A tanácskozáson megalakult kezdeményező bizottság célja többek között, hogy "megtöltse élettel" az Úz-völgyét. A közbirtokosságok temetőgondozást szerveznek, az ifjúsági szervezetek is naponta tartanak programot, őrséget állnak a huszárcsapatok, zarándoklatot szerveznek Csíkszentmártonból, kihelyezett tanácsülést fog tartani Hargita Megye Tanácsa és a csíkszentmártoni helyi tanács, koszorút helyeznek el a dormánfalvi önkormányzat építkezései által bitorolt sírhantokra, illetve május 12-re, vasárnapra 15 órai kezdettel egy nagyszabású rendezvényt terveznek, amikor ökumenikus tábori istentiszteletet tartanak, és a történelmi egyházak képviselői felolvassák a székelyföldi magyar közösség álláspontját képviselő követeléseket.

A szervezők felhívják a közösség figyelmét, hogy bármelyik nap lehet csatlakozni a programokhoz. A kezdeményezéshez a Kovászna és a Maros megyei tanács is csatlakozik.  

Az úzvölgyi helyzetről Hargita Megye Tanácsa külön honlapot hozott létre, amelyen számos információ elérhető, és folyamatosan frissül.

A kezdeményező bizottság arról is döntött megalakulási ülésen, hogy az alábbi értékek mentén kell egységes kiállásra hívni a teljes székelyföldi és erdélyi magyarságot: a kezdeményező bizottság egy nemzetvédelmi platform, amely nem hibást keres az ügyben, hanem az ügy tisztázását kéri, és tevékenységében szem előtt tartja a keresztény értékeket, és nem az egymás bántása a cél.  

A kezdeményező bizottság négy pilléren fog tevékenykedni: önkormányzatok, magyar politikai szervezetek, egyházak és a civil szféra, egységes és összefogott kiállásával kívánnak tevékenykedni. Azt kérik: napolják el a május 17-re tervezett illegális építmény felszentelését, tisztázzák a katonai temetőben történt törvénytelenségeket, és rendezzék az úzvölgyi határvitát. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?