FRISSÍTVE - Úzvölgyi temetőfoglalás: politikai megoldást keresnek az emlékhely átalakítására

Az RMDSZ javaslatára a képviselőház védelmi bizottságának hétfői ülésén egyöntetűen döntöttek arról, hogy bekéretik a védelmi minisztert az úzvölgyi magyar katonatemetőben nyugvó katonák sírjaira emelt betonkeresztek és a román emlékmű törvényellenes megépítése miatt azt követően, hogy a bizottság RMDSZ-es tagja, Apjok Norbert képviselő vázolta az elmúlt napok történéseit. FRISSÍTÉS: Kelemen Hunor szövetségi elnök találkozott Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnökkel, aki szerint van megoldás a kialakult helyzetre.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a bizottsági ülést követően rámutatott arra, hogy meglátásában számos törvényt sértett meg a dormánfalvi polgármesteri hivatal, amelyet mielőbb tisztázni kell. „Egy nemzeti közösség katonatemetőjére nem lehet egyik napról a másikra rátelepedni. Mindenkinek joga van emlékhelyet állítani, azonban az nem sértheti egy közösség érzékenységét és méltóságát” – mutatott rá a Hargita megyei parlamenti képviselő.

Apjok Norbert, az RMDSZ Máramaros megyei képviselője elmondta, hogy a bizottság a rendelkezésére álló dokumentumok alapján megvizsgálta az úzvölgyi temetőben kihelyezett betonkeresztek és emlékművek jogosultságát, és úgy döntött, további információkért berendeli a védelmi tárcát vezető minisztert meghallgatásra.

„Elfogadhatatlan az a módszer, amellyel eljártak. Egy kegyeleti hely létrehozását nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani, főleg nem úgy, hogy rátelepednek egy már létező katonai temetőre” – fogalmazott Apjok. Elmondta továbbá, hogy a szakbizottsági tagok egyöntetű szavazással döntöttek a miniszter mielőbbi meghallgatásáról.

Tăriceanu: van megoldás, de diplomácia kell hozzá

FRISSÍTÉS: Az RMDSZ kezdeményezésére politikai egyeztetést tartottak kedden az úzvölgyi katonatemető illetéktelen átalakítása ügyében Călin Popescu Tăriceanuval, a kisebbik kormánypárt elnökével, és a képviselőház védelmi bizottságába hívták meg magyarázatot adni Gabriel-Beniamin Les védelmi minisztert.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Călin Popescu Tăricean, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke megbeszélésének azért van jelentősége, mert a temetőben Dormánfalva polgármesteri hivatala alakíttatta ki a román katonák parcelláját, és a kisvárosnak mind a polgármesterét, mind az alpolgármesterét az ALDE színeiben választották meg, a 17 tagú önkormányzati testületben pedig a liberális pártnak nyolc képviselője van.

Az egyeztetés után Kelemen Hunor elmondta: arról tájékoztatta Călin Popescu Tăriceanut, hogy Dormánfalva önkormányzata engedély nélkül „bement a szomszéd udvarába építkezni”, és Csíkszentmárton község területén alakította át az első világháborús temetőt. Az RMDSZ elnöke emlékeztetett: a munkálatok leállítását kérte minden illetékes személytől.

 Călin Popescu Tăriceanu, aki a szenátus elnöki tisztségét is betölti, kijelentette: meg lehet találni a megfelelő megoldást a kialakult helyzetre, de ehhez diplomáciai érzékre és megértésre van szükség.  „Azt hiszem a problémát gyorsan és civilizáltan meg lehet oldani, figyelve a helyi érzékenységekre, és arra, hogy nemzetiségre való tekintet nélkül mindenkinek meg kell adni a tisztességet, aki az életét adta az első vagy a második világháborúban" – mondta a pártelnök.

Mint az ismert, az RMDSZ levélben kért határozott állásfoglalást és magyarázatot az Úz-völgyében történtekre a miniszterelnöktől, valamint számos, az ügyben érintett minisztertől és szakhatóságtól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?