Bíróságon támadják meg a katolikus gimnázium megalapítását Marius Pașcanék

Alkotmányellenesnek tartja, ezért megtámadta a közigazgatási bíróságon a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozását – jelentette be közleményében Marius Pașcan Maros megyei parlamenti képviselő, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) ügyvezető elnöke.

„Soha nem fogok eltérni a morális elvek és a törvények tiszteletben tartásától, de az országom érdekeinek és az állampolgárok védelmétől sem, ez egy személyes vállalásom” – indokolta meg döntését a képviselő. Hangsúlyozta, „elviekben” nincs kifogása az egyházi iskolák létezése és működése ellen, még a nyelvi kisebbségek esetében sem, hiszen mint fogalmazott, „morális eltévelyedések” idejét éljük.

Marius Pașcan ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy míg a többségi, román közösség be kell tartsa a 1/2011-es törvényt, addig ez „fakultatív” lehet, sőt „áthágható miniszteri rendelettel és parlamenti ravaszsággal”. Az ellenzéki politikus szerint a kormányzó PSD-ALDE, valamint az RMDSZ bűnrészességéről van szó, akik Budapest és Orbán Viktor nyomásának tettek eleget, amikor létrehozták Marosvásárhelyen a Római Katolikus Teológiai Líceumot.

A PMP ügyvezető elnöke szerint a magyarok alapvető jogai tiszteletben voltak tartva Marosvásárhelyen  a katolikus iskola megalapítása előtt is, hiszen a magyar diákok katolikus osztályba is járhattak egy magyar nyelvű középiskolában.

A Népi Mozgalom Pártja a marosvásárhelyi Unirea Nemzeti Kollégium és annak szülői közösségével, valamint a Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesülettel közösen pereli be a tanügyminisztériumot és a II. Rákóczi Ferenc Teológiai Líceumot. 

Kapcsolódók

Kimaradt?