Visszaküldte a bíróság a marosvásárhelyi katolikus gimnázium létrehozói elleni vádiratot

A Marosvásárhelyi Táblabíróság csütörtöki végzésében jogerősen visszaküldte a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) azt a vádiratot, amelyet a vádhatóság a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium törvénytelennek vélt 2014-es megalapítása ügyében állított össze Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen.

A végzés kivonatát a bíróságok portálján tették közzé. Az ügyben eljáró bírói testület elutasította a DNA két korábbi végzés elleni fellebbezését. Érvényben hagyta azt a 2017 decemberében kimondott végzést, amellyel a megyei törvényszék megsemmisítette a vádirat egy részét, és érvényben hagyta azt a végzést is, amellyel 2018 októberében a törvényszék visszaküldte az ügyet a DNA-nak.

Gogolák Csongor, Tamási Zsolt ügyvédje az MTI-nek úgy értékelte: erkölcsi győzelmet arattak a vádhatóság ellen. A táblabíróság ugyanis most már megfellebbezhetetlenül kimondta, hogy védencét egy rosszul elkészített, hiányos vádirat alapján állították a törvény elé: nincsen a vádiratban meghatározva az okozott kár, nincsenek azonosítva és kikérdezve a károsult személyek. Az ügyvéd elmondta: a bíróság korábban is kérte a vádirat kiegészítését ezekkel a részletekkel. „Ha az ügyésznek ez eddig nem sikerült, aligha tudja megtenni ezután" – jelentette ki.

A kedvező végzés épp akkor született, amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ellátogatott a – bírósági ügy miatt megszüntetett, de azóta újraalapított – katolikus iskolába, a nemzeti ünnep alkalmából tartott marosvásárhelyi beszédében pedig köszönetet mondott a szülőknek, akik kitartottak az iskola mellett.

A DNA 2016 októberében kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben Ștefan Someșan és Tamási Zsolt ellen. Az ügyészségi vizsgálat és az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése a Római Katolikus Gimnázium megszűnéséhez vezetett.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót.

Az iskola újraalapításáról 2018 februárjában törvényt fogadott el a parlament, ezt azonban az alkotmánybíróság egy hónappal később alkotmányellenesnek minősítette. Az iskola végül az oktatási tárca tavaly augusztus 9-én elfogadott rendelete alapján nyithatta meg ismét kapuját a szeptemberi tanévkezdéskor, immár II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium néven. A tanintézet élére ismét Tamási Zsoltot nevezték ki igazgatónak, aki februárban sikeresen versenyvizsgázott is az igazgatói kinevezésért.

Kapcsolódók

Kimaradt?