Katolikus gimnázium: díjjal köszönték meg az iskola újraindításához nyújtott segítséget

Rákóczi-díjjal tüntetett ki a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium öt olyan személyiséget, akinek fontos szerepe volt abban, hogy e tanévtől újraindulhatott az iskola, írja az MTI.

A díjat Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Holló László, a Római Katolikus Státus ügyvezető igazgatója, Szabó Ödön képviselő, az RMDSZ oktatási szakpolitikusa, Székely Szilárd tanár – aki ideiglenesen látta el a tanintézet igazgatói feladatait, amíg Tamási Zsolt korábbi és jelenlegi igazgató nem tölthette be a tisztségét – és Márton Gyöngyvér, a szülői bizottság elnöke vehette át a csütörtök esti ünnepségen.

Tamási Zsolt igazgató elmondta: hagyományt szeretnének teremteni a Rákóczi-díj átadásból. Megjegyezte: II. Rákóczi Ferencet, az iskola névadóját 1707-ben április ötödikén iktatták be Erdély fejedelmi tisztségébe, így ez a nap az iskola ünnepe is. Az ünnep előestéjén pedig azoknak adnak Rákóczi-díjat, akiknek létét, fennmaradását köszönheti az intézmény. Hozzátette: a díjhoz oklevél, érem és kristály tartozik. Utóbbi kapcsán megjegyezte: értékes, de törékeny, odafigyelést igényel, amiként a marosvásárhelyi katolikus gimnázium is.

A díjátadó után Potápi Árpád János államtitkár a magyar közmédiának elmondta: a családok és a nemzet életében is van egy-egy olyan nehéz időszak, ami összefogásra sarkall. Megjegyezte: a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium megszüntetése, majd újraindítása nemcsak Marosvásárhelynek, hanem az egész magyarságnak az egyik fontos ügye volt, sőt általános emberi jogi kérdéseket is felvetett, amelyek román támogatókat is vonzottak.

Mint ismert, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben Stefan Somesan és Tamási Zsolt ellen. Az ügyészségi vizsgálat és az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése a Római Katolikus Gimnázium megszűnéséhez vezetett. A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót.

Az iskola az oktatási tárca tavaly augusztus 9-én elfogadott rendelete alapján nyithatta meg ismét kapuját a szeptemberi tanévkezdéskor, immár II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium néven.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?