FRISSÍTVE – Elfogadták a btk.-módosításról szóló jelentést – törölték az alkotmányellenes cikkelyeket

FRISSÍTVE: Újrakezdte működését az igazságügyi törvényeket módosító parlamenti különbizottság kedden, miután a Viorica Dăncilă vezette kormány brüsszeli nyomásra meghátrált, és nem adott ki sürgősségi rendeletet a szociálliberális kormánytöbbség által szorgalmazott büntetőjogi reformról. FRISSÍTÉS: Az úgynevezett Iordache-bizottság elfogadta a btk. módosításról szóló jelentést, és törölte az alkotmányellenes cikkelyeket.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánykoalíció tavaly nyáron már megszavazta a büntetőtörvénykönyv (btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (betk.) átfogó módosítását, de – Klaus Iohannis államfő és az ellenzék óvásának helyt adva – az alkotmánybíróság mindkét kódex esetében alaptörvénybe ütközőnek minősítette a módosítások jelentős részét.

Mivel a törvénymódosítási folyamat már csaknem két éve húzódik, és nyilvánvalóvá vált, hogy az elnök továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel hátráltatni fogja az igazságügyi törvények módosítását, a PSD végrehajtó bizottsága tavaly decemberben úgy döntött, hogy sürgősségi kormányrendelettel lépteti hatályba legalább azokat a módosításokat, amelyek nem akadtak fenn az alkotmányossági szűrőn.

A kormánynak ezen szándékát azonban nemcsak a PSD-t egyre nyíltabban támadó államfő és az ellenzék, hanem az Európai Unió vezető tisztségviselői is a jogállamiság elleni támadásnak minősítették, Viorica Dăncilă kormányfőnek pedig – aki az uniós soros elnökségét ellátó ország miniszterelnökeként az idei év első felében gyakran megfordul Brüsszelben – szankciókat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha sürgősségi rendelettel módosítja a büntetőjogot.

Csaknem négyhónapos nyilatkozatháború után a korrupcióváddal másodszor is bíróság elé állított Liviu Dragnea PSD-elnöknek elfogyott a türelme és éles támadást intézett Tudor Toader igazságügyi miniszter ellen, aki szerinte „becsapta” a PSD-t. Azt vetette a szemére, hogy csak ígérgette a sürgősségi kormányrendeleteket, felesleges támadásoknak téve ki a pártot a „semmiért”, miközben a parlamentben sem haladt tovább a btk.-módosítás folyamata.

A kormányt mindeddig háttérből irányító Dragnea a miniszterelnököt nem bírálta nyilvánosan, de a sajtó egy része tudni véli, hogy viszonyuk feszültté vált, amióta Dăncilă nem hajlandó vakon teljesíteni utasításait.

Most ismét a Florin Iordache képviselőházi alelnök vezette különbizottságra vár a feladat, hogy mielőbb „megmentse” a büntetőjogi reform azon rendelkezéseit, amelyeket nem dobott vissza az előzetes normakontroll alkalmával az alkotmánybíróság. Az ellenzék azonban – amely szerint a kormánytöbbség korrupt politikusai védelmében akarja a „bűnözők paradicsomává” tenni Romániát – már jelezte, hogy újabb alkotmányossági óvást emel a módosítások ellen, azoknál a rendelkezéseknél, amelyeket még nem vizsgált az alkotmánybíróság.

Iordache ujjal mutogat a kormányra

A kormánynak négy hónapja volt gyakorlatba ültetni az alkotmánybírósági döntéseket a büntető-törvénykönyvekkel kapcsolatban, de nem tette meg – jelentette ki kedden Florin Iordache, az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság PSD-s elnöke. A különbizottság keddi ülésén Tudorel Toader igazságügyi miniszter is megjelent. Iordache azzal kezdte felszólalását, hogy abnormálisnak tartja a kormány mulasztását.

„Azért vagyunk itt, mert a PSD–ALDE kabinet sajnálatos hibája folytán a kormánynak nem sikerült gyakorlatba ültetnie az alkotmánybíróság legutóbbi határozatait. Ezért hívtam meg a minisztérium képviselőit, mert ezt abnormálisnak tartom. A kormánynak négy hónap állt rendelkezésére eleget tenni az alkotmánybírósági döntéseknek, de halogatta hétről hétre, hónapról hónapra, így áprilisban arra ébredtünk, hogy ugyanott vagyunk az alkotmánybírósági döntések terén, amelyek a btk. egyes cikkelyeit alkotmányosnak, másokat alkotmányellenesnek mondtak ki, mint ahol voltunk” – mondta.

Közölte: a nagyobbik kormánypárt azt javasolta, hogy az alkotmánybíróság által alaptörvénybe ütközőnek minősített cikkelyeket töröljék el. Az ütemterv szerint az alkotmányos cikkelyeket szerdán a szenátus elé küldik elfogadásra, majd jövő héten a képviselőháznak kell szavaznia mind a btk., mind a betk. alkotmányosnak ítélt részeiről.

Törölték az alkotmányellenes cikkelyeket

Az igazságügyi törvények módosítására létrehozott különleges parlamenti bizottság, az úgynevezett Iordache-bizottság, elfogadta kedden a büntetőtörvénykönyv módosításról szóló jelentést. A testület több olyan cikkelyt eltörölt, amelyeket alaptörvénybe ütközőnek minősített az alkotmánybíróság.

A jelentés elfogadását a bizottság tizenkét tagja támogatta, heten ellene szavaztak.

Florin Iordache bejelentette: a jogszabályt szerdán tárgyalja a felsőház, majd jövő héten kerül a képviselőház plénuma elé, amely döntő ház ebben a kérdésben.

Az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság (közismert nevén Iordache-bizottság) tevékenységét hétfőn hosszabbította meg 120 nappal együttes ülésén a képviselőház és a szenátus házbizottsága.

Kapcsolódók

Kimaradt?