Dragnea az igazságügyi minisztert teszi felelőssé a büntetőjog módosítása körüli vitáért

A Szociádemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea szerint Tudorel Toader igazságügyi miniszter okolható a büntetőjogi törvények sürgősségi rendeletek általi módosítása miatt kirobbant „végeérhetetlen vitáért”.

A politikus kijelentette: a szerdai „ingyencirkuszt”, amikor egyesek Brüsszelből „visítottak, ordítottak és fenyegetőztek”, Toader helytelen hozzáállása váltotta ki, aki még januárban felvetette a témát. A büntetőjogot módosító rendeletről azonban azóta is csak beszélnek, ilyen jogszabály azóta sem született, és Dragnea szerint nem is fog. „Az igazságügyi miniszternek meg kell értenie, hogy nem folytathatja így tovább, változtatnia kell ezen az attitűdön” – mondta.

Liviu Dragnea szerint a kormánynak le kell zárnia a Büntetőtörvénykönyv (Btk.), a Büntetőeljárási Törvénykönyv, a korrupciós esetekről rendelkező jogszabály és a perújítási rendelet módósításával kapcsolatos vitát, a parlamentnek pedig véglegesítenie kell a Btk.-módosításokat tartalmazó törvényekkel kapcsolatos eljárást.

„A parlamentnek folyatnia kell az elkezdett folyamatot. Hogy a jogszabályokat ebben az ülésszakban fogadják el, vagy a következőben, vagy máskor, mindegy, de a törvényeket véglegesíteni kell, mert határozott róluk az alkotmánybíróság. A kormánynak komolyan kell foglalkoznia a kormányprogrammal, és amikor eltervezi, hogy valamit elfogad, nem hagyhatjuk, hogy hónapokig vitázzanak minden témáról. Itt a miniszterelnöknek kell döntést hoznia, ez az ő hatásköre” – szögezte le a Dragnea.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?