Készülődés a pápalátogatásra: így újítják fel a csíksomlyói Hármashalom oltárt

Ferenc pápa csíksomlyói látogatása alkalmából felújítják a pápai szentmise helyszínéül szolgáló Hármashalom oltárt. Az 1996-ban átadott építményt 2016-ban már korszerűsítették, ám most újabb munkálatok elvégzése szükséges.  Megújul többek között a tetőzet, a színpad, valamint az oltár sekrestye része is. Megnéztük a helyszínen, hogyan halad a munka.

Lényegi változások alkalmazása nélkül kívánják „szebbé, praktikusabbá és tágasabbá” változtatni a pápalátogatásra készülődve a csíksomlyói Hármashalom oltárt – tájékoztatta a Maszolt Rédai Botond, a főegyházmegyei sajtóbizottsági tagja. A mostani felújítás terveit Bogos Ernő műépítész készítette. Ha elkészülnek a munkálatokkal, a Hármashalom oltár így fog kinézni:

A felújítási munkák során figyelembe veszik a Szentszék előírásait: az építmény munkálatain kívül liturgikus bútorokat, valamint liturgikus ruhákat is készítenek a pápa számára. A várhatóan nagy tömeg miatt kibővítik a hangosítást biztosító eszközöket, és új ülőhelyeket alakítanak ki a kórus, a papság, a meghívottak és a sajtó részére is.

Rédai Botond részleteket közölt az építkezésről is. Eszerint a következő hetekben kivakolják az oltár sekrestyés részét, hogy alkalmas legyen a koncelebráló főpapok számára, de szintén a sekrestyében kap helyet a technikai stáb legszükségesebb felszerelése is. Az oltár fölé emelkedő apostoli kereszt egyik szára elkorhadt, ezért azt ki kell cserélni. A tetőzetmegkopott faanyagát újrakezelik, a régi, korhadt színpadot lebontják, helyére újat építenek, illetve be is fedik azt. A felújítást földmunkával és tereprendezéssel zárják majd.

A felújítás várható költségeiről a Maszol érdeklődésére Rédai Botond elmondta: az építkezésre 20 millió forint áll a rendelkezésre a magyar kormány jóvoltából. Az előzetes költségvetést az első terv alapján számolták ki. A munkálatokkal kapcsolatos kiadások viszont jóval nagyobbak lesznek, mivel az eredeti elképzelésekhez képest újabb elemeket építettek a tervbe: például az egész pódiumot tetővel fogják ellátni.

A színpad befedése egyébként kifejezetten a vatikáni liturgikus bizottság kérésére történik. A pontos árbecslést nehezíti, hogy előre nem látott alapozási munkálatokat is bele kellett foglalni a munkálatokba. A kivitelezés ezzel együtt a terv szerint halad – mondta Rédai.

Kapcsolódók

Kimaradt?