Tárt karokkal várják Ferenc pápát a katolikus püspökök

A szentatya május 31. és június 2. közötti romániai látogatásának részleteiről is tárgyalást folytattak az ország római és görögkatolikus püspökei a Romániai Püspöki Konferencia április 10–12. ülésén – számolt be az erdélyi római katolikus egyházmegyék portálja, a romkat.ro.

A konferencia munkálatai a sarutlan kármeliták ciofliceni-i rendházában zajlottak, és az esemény megnyitóján részt vett Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, valamint Mauricio Rueda Beltz és vatikáni munkatársai, akikkel Ferenc pápa látogatásának előkészületeiről folytattak tárgyalásokat az ország főpásztorai.

A püspöki konferencia statutúmának megfelelően Ioan Robu bukaresti metropolita-érsek személyében megválasztották a konferencia elnökét, az alelnöki helyet pedig automatikusan Lucian Mureșan bíboros, a Romániai Görögkatolikus Egyház nagyérseke vette át. A konferencia Állandó Tanácsába az elnök és az alelnök mellé a jelenlévők beválasztották Vasile Bizău máramarosi görögkatolikus és Böcskei László nagyváradi római katolikus püspököt.

A püspökök fontosnak látták, hogy buzdítást intézzenek a katolikus hívekhez és minden jóakaratú emberhez, hogy vegyenek részt a május 26-án tartandó európai parlamenti választásokon.

A munkálatok utolsó napján a püspökök találkoztak Victor Opaschi vallásügyi államtitkárral, akivel párbeszédet folytattak az államtitkárság és a katolikus egyház társadalomban betöltött szerepéről.

A konferencia jelen ülésén szó volt továbbá a Pápai Missziós Művek kezdeményezéseiről, egy Országos Családpasztorációs Bizottság felállításáról, a Katolikus Caritas tevékenységeiről, a más országok püspöki konferenciáival létrejött kapcsolatokról, valamint egy Lourdes-ba szervezendő zarándoklat lehetőségéről.

A konferencia következő ülését szeptember 25-27. között tartják Nagybányán, a Máramarosi Görögkatolikus Püspökség szervezésében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?