Toader az EP-választási kampány részének nevezte Timmermans üzenetét

Az európai parlamenti választási kampány részének nevezte Tudorel Toader igazságügyi miniszter azokat a román jogállamisággal kapcsolatos brüsszeli aggodalmakat, amelyeket Frans Timmermans első alelnök fogalmazott meg szerdán az Európai Bizottság (EB) nevében.

Toader leszögezte: a kormány európai irányelvek érvényesítése érdekében készül módosítani a büntetőjogot, amiről Brüsszelt is tájékoztatta, nem pedig jóváhagyását kérte. Az igazságügyi miniszter két hete bocsátotta közvitára azokat tervezeteket, amelyekkel egyebek mellett az ártatlanság vélelméről szóló európai irányelvnek akar érvényt szerezni.

Az ellenzék és Klaus Iohannis államfő viszont azzal vádolja a kormányt, hogy korrupt politikusai felelősségre vonását megakadályozandó igyekszik korlátozni az igazságszolgáltatás mozgásterét. Az elnök hétfőn felszólította a kormányt, hogy ne fogadjon el sürgősségi rendeletet a büntetőjog módosításáról az ezzel kapcsolatos május 26-án megtartandó népszavazás előtt.

Toader úgy vélekedett, hogy az európai vezetők által „megelőző” céllal megfogalmazott aggodalmakat választási érdekeik vezérlik, ezért azzal a „tiszteletteljes kéréssel” fordult a brüsszeli vezetőkhöz, hogy maradjanak meg hatáskörük keretei között. Másfelől semmilyen hazai vagy külföldi politikai tényező nem avatkozhat be a román igazságszolgáltatás munkájába – szögezte le a miniszter, az európai főügyészi tisztségre pályázó Laura Codruța Kövesi ellen bűnvádi eljárásra utalva, elhárítva az EB és az Európai Parlament (EP) ezzel kapcsolatban kifejezett aggodalmát.

Antonio Tajani, az EP elnöke a testület szerdai brüsszeli plenáris ülésén elfogadhatatlannak nevezte, hogy a román hatóságok az eljárás megindításával és Kövesi hatósági felügyelet alá helyezésével próbálják megakadályozni a jogász kinevezését. Az EP március elején döntött arról, hogy Kövesit, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét választja jelöltjének az európai főügyészi tisztségre.

A legfelsőbb bíróság szerdán bírálja el Kövesi óvását, amelyet a volt korrupcióellenes főügyész a külföldre utazását korlátozó hatósági felügyelet ellen terjesztett be.

Kapcsolódók

Kimaradt?