Az igazságügyi miniszter tisztségébe kerülhet a Btk.-módosító sürgősségi rendelet

Kormányközeli források szerint leválthatják tisztségéből Tudorel Toader igazságügyi minisztert, ha továbbra sem hajlandó aláírni a Büntetőtörvénykönyvet (Btk.), a Büntetőeljárási Törvénykönyvet és a korrupciós ügyek besorolását módosító sürgősségi kormányrendeletet.

A tárcavezetőre egyre nagyobb nyomás nehezedik a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről, hogy ellenjegyezze a tervezetet. Liviu Dragnea párt- és képviselőházi elnök is elismerte, hogy a nagyobbik kormánypárt berkein belül „többé-kevésbé joggal” elégedetlenséget szült az, hogy Toader késlekedik az aláírással.

A miniszter azért vonakodik a nevét adni a sürgősségi kormányrendelethez, mert az Európai Bizottság jogi illetékesei nem értenek egyet a változtatásokkal. Jelenleg egy bukaresti kormányküldöttség próbálja meggyőzni a brüsszeli illetékeseket, hogy a Btk.-módosítással „minden a legnagyobb rendben”.

A módosítás lényegében a korrupcióért elítélteknek vagy a megvesztegetési ügyekben vádlottaknak kedvezne: jogerős ítéleteket enyhítene, megnövelné a semmisségi folyamodvány határidejét, sok esetben perújrafelvételt eredményezen és „kifehérítene” bizonyos korrupciónak besorolt bűncselekményeket. Mindezt tetézi a perújítási rendelet tervezete, amely szerint a legfelsőbb bíróság öttagú tanácsainak 2014 óta kihirdetett jogerős ítéletei a határidőn túl is megtámadhatók, mert szabálytalanul állították össze ezeket a bírói testületeket. Az összes törvénymódosítás legnagyobb haszonélvezője a „háttér-miniszterelnök” Liviu Dragnea lenne, akire korábban jogerős (igaz, felfüggesztett) börtönbüntetést szabtak ki, de egy másik korrupciós perben alapfokon letöltendő börtönre ítélték.

Kapcsolódók

Kimaradt?