Változik a GYES-törvény: megoldották a több gyermeket vállaló szülők helyzetét

Döntő házként megszavazta szerdán a képviselőház azt az RMDSZ által javasolt törvénymódosítást, amely szerint azokban az esetekben, amikor a szülő egyik gyermekgondozási szabadságtól számítva kevesebb mint 12 hónapon belül ismét ilyen szabadságra megy, az utóbbi időszakra járó gyermekgondozási díj (gyed) összeg nem lehet kisebb az előző gyerek után kapott juttatás összegénél.

„Ma sikerült elfogadtatnunk azt a törvényjavaslatunkat, amely feloldja az egymás után több gyermeket vállaló anyákat érintő diszkriminatív előírásokat. Az általunk kezdeményezett törvény értelmében nem kaphat kevesebb gyermeknevelési támogatást az a szülő, aki kevesebb mint 12 hónap alatt újból GYES-re megy” – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője a szavazást követően. 

Csép Éva Andrea emlékeztetett arra, hogy a törvény kidolgozásában nagy szerepet játszottak a Maros megyei anyák, akik több fórumon is felhívták a figyelmét a diszkriminatív és kirekesztő előírásra. „Ma újabb lépést tettünk a családok védelme érdekében, könnyítettünk a gyermekvállalási feltételeken, azonban sok, hasonló törvényre van szüksége Romániának, hogy ösztönözze a gyermekvállalást, biztonságot és támogatást nyújtson a családoknak” – értékelt. 

A munkaügyi szakbizottság titkára ismertette: az eddigiekben amennyiben egy szülő az előző GYES-től számított kevesebb mint 12 hónapon belül újból gyermeknevelési szabadságra ment, az ezen időszakra kapott juttatást az elmúlt 12 hónap bevétele alapján számolták ki. Ebbe az összegbe gyakorlatilag az első GYES ideje alatt kapott összegek is beleszámolódtak, így már alapból egy visszavágott állami juttatást kaptak. „Ezt a cikkelyt sikerült módosítani, így ezekben az esetekben nem lehet kevesebb az állami juttatás a gyermeknevelési támogatásra, mint az volt az első gyermek esetében” – hangsúlyozta a képviselő.

Csép Éva Andrea rámutatott arra is, hogy a törvény megemeli azt a keretösszeget, amely plusz jövedelmet jelent a GYES ideje alatt: csak akkor veszíti el a gyermekneveléssel járó állami juttatást az érintett szülő, amennyiben más forrásokból származó, adóköteles jövedelme meghaladja a 6 250 lejt évente. Idáig 3 750 lej értékig volt korlátozva ezen lehetőség.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenés után lép hatályba.

Kapcsolódók

Kimaradt?