Törvénymódosítás: több pénzt a gyesen levő többgyermekes szülőknek

Megszüntetné az egymás után több gyermeket vállaló anyákat érintő diszkriminatív és kirekesztő szabályozást Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, aki november 7-én iktatta törvénymódosító javaslatát a parlamentben.

A tervezet bevezetné, hogy azokban a helyzetekben, amikor egy szülő az előző gyestől számítva kevesebb mint 12 hónap alatt újból gyermeknevelési szabadságra megy, akkor a gyesre kiszámolt összeg ne lehessen kevesebb, mint az első gyes ideje alatt kapott juttatás értéke – olvasható az RMDSZ szerdai hírlevelében. 

Csép Éva Andrea elmondta, hogy számos panasz érkezett területi parlamenti irodájába ezen diszkriminatív és kirekesztő jogszabályra, amelynek megoldásáért mielőbb módosítani kell a gyermeknevelési szabadságot és juttatást szabályzó törvényen.

„Jelenleg, amennyiben egy szülő az előző gyestől számított kevesebb mint 12 hónapon belül újból gyermeknevelési szabadságra megy, a hatályos törvények értelmében az ezen időszakra kapott juttatást az elmúlt 12 hónap bevétele alapján számolják ki. Ebben az esetben gyakorlatilag az első gyes ideje alatt kapott összegek is beleszámolódnak, amely már alapból egy visszavágott állami juttatás. Ez a cikkely nem támogatja a családokat, és nem ösztönzi az anyákat arra, hogy nyugodt lélekkel vállaljanak gyermekeket. Az RMDSZ azért dolgozik, hogy minden szülő számára védelmet és biztonságot nyújtsanak a törvények, amelyek nem tesznek különbséget a több gyermekeket vállalókkal szemben” – fogalmazott a politikus.

A képviselő elmondta, hogy az általa kidolgozott törvénytervezet legalább azt az összeget biztosítja a gyesen levő szülőnek, amelyet az előző gyes ideje alatt is megkapott.

A tervezetről a képviselőház hozza meg a végső döntést, először a szenátus szakbizottságai és plénuma kell tárgyalja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?