FRISSÍTVE - Csép Andrea a „kijavított” gyes-törvényről: kérvényezni kell a pénzt

Hétfőtől ismét beszámítják a gyermekgondozási díj összegébe a gyermeknevelési szabadságra készülő szülők szerzői jogos szerződés alapján nyert jövedelmét. FRISSÍTVE: Csép Andrea RMDSZ-es képviselő fontos részletekről tájékoztatott.

A kormány egy korábbi mulasztását orvosolta a Hivatalos Közlönyben megjelent sürgősségi rendelettel. Idén március 23. és szeptember 16. között egy korábbi törvénymódosítás miatt a gyermekgondozási juttatás kiszámolásakor nem vették figyelembe a szerzői jogdíjakat, így a szülőnek kisebb összeg illette meg, mint amire számított.

A zavart az egységes adónyilatkozat bevezetéséről szóló márciusi sürgősségi rendelet okozta. Ez az adótörvénykönyvet módosító jogszabály ugyanis törölte a szabadfoglalkozású tevékenységekből származó jövedelmek közül a szerzői jogdíjakat.

A hétfőn megjelent sürgősségi rendelet szerint a gyermeknevelési szabadságon lévő szülők visszamenőleg is megkapják azokat az összegeket, amelyektől a márciusi jogszabály megfosztotta őket, ha ezt kérvényezik, és mellékelik a szerzői jogdíjakat igazoló iratokat.

Mint ismert, azok a szülők jogosultak gyermekgondozási díjra, akiknek a gyermeknevelési szabadságukat megelőző 24 hónapból legalább 12-ben adózott jövedelmük volt. Az összeg a havi átlagjövedelem 85 százaléka.

FRISSÍTÉS: Csép Andrea, a képviselőház munkaügyi és szociális védelmi szakbizottságának tagja felhívta az érintett szülők figyelmét arra, hogy hétfőtő (szeptember 17-től) számított 60 napon belül kérvényeziük kell a megyei a kifizetési ügynökségeknél, ha visszamenőleg meg szeretnék kapni azt a pénzt, amitől a márciusi törvénymódosítás megfosztotta őket. "A jóvátétel nem automatikus" – mondta az RMDSZ politikusa a Maszolnak.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a hétfőn hatályba lépett kormányrendelet szerint azok a szülők is jogosultak a munkahelyükre való visszatérést ösztönző, jelenleg havi 625 lejes támogatásra, akiknek a gyermeknevelési szabadságuk alatt szerzői jogdíjakból származó jövedelmük volt vagy van. 

Csép Andrea egyébként a napokban törvénymódosító tervezetet készült benyújtani arról, hogy a szerzői jogdíjat is vegyék figyelembe a gyermekgondozási díj kiszámításakor. "A kormány ezzel a sürgősségi rendelettel megoldotta a problémát, amit korábban több alkalommal is jeleztem a munkaügyi miniszternek. Mivel nem történt előrelépés, törvénymódosítás beterjesztését terveztem" – jegyezte meg a képviselő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?