Ez lenne az első romániai város, ahonnan kitiltják a nyerőgépeket

Florentin Pandele, az Ilfov megyei Voluntari polgármestere népszavazást szeretne kiírni május 26-ra - az európai parlamenti választásokkal és a Klaus Johannis államfő által kezdeményezett referendummal egy napon - arról, hogy a közel 50 ezer lakójú településről tiltsák ki a játékbarlangokat.

A városvezető azzal magyarázta ötletét, hogy sokan – anyák, apák, feleségek – kérték tőle azoknak a játéktermeknek a kitiltását a településről, amelyek emberéleteket, családokat tesznek tönkre.

„A javaslatot a helyi tanács elé terjesztettem, amely meg is szavazta, hogy május 26-án népszavazást tartsunk ebben a témában. Egy évvel ezelőtt kiadtunk egy helyi határozatot, amelyben szigorítottuk a játékbarlangok ellenőrzését, de a várt hatást nem értük el” – magyarázta Florentin Pandele. Hozzátette: a határozatot elküldték az Ilfov megyei prefektúrának, onnan átkerül a belügyminisztériumnak, amely hivatott a referendum megszervezésének törvényességéről dönteni.

A hatályos törvények szerint a helyi hatóságok nem dönthetnek saját hatáskörben a játékbarlangok betiltásáról, ezért voluntariak népszavazással „űznék el” a városból a félkarú rablókat működtető vállalkozásokat.

Pandele arra számít, hogy játékbarlang-tulajdonosok mindent megtesznek majd a népszavazás megtartásának megakadályozása érdekében, hiszen a szerencsejáték-iparban óriási pénz forog.

Kapcsolódók

Kimaradt?