Lekerülhet a többnyelvű tábla Brassó határában?

Felszólították a Brassó megyei tanácsot, hogy távolítsa el a Brassó és Kovászna megye határában kihelyezett kétnyelvű köszöntőtáblát - olvasható az RMDSz közleményében. A bírósági felszólítás azt követően érkezett, hogy Dan Tanasă feljelentést tett. Az ítélet nem jogerős. 

A táblát több éve helyezték ki Brassó város határában. „A megyei és a városi tanács saját maguk rendelkeztek arról, hogy bár a magyarok számaránya nem éri el a húsz százalékot, mégis kihelyezik a táblákat, elismerve és hangsúlyozva Brassó megye történelmileg alátámasztott többnyelvűségét. A megyei és városi vezetőség többször bebizonyította, hogy a kisebbségeket és jogaikat tiszteletben tartják, támogatják, és ha a táblaügyet nézzük, akkor a többségi nemzet képviseletének belegyezésével a kötelezőnél többről is biztosítják a kisebbségeket. Brassó megye ilyen szempontból példaértékű. Megteszünk mindent, hogy a tábla továbbra is ott álljon a megyehatárban, mivel ott van a helye” – hangsúlyozta Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke.

 

Ambrus Izabella parlamenti képviselő a döntés kapcsán elmondta: „meggyőződésem, hogy Brassóban, ahol a nemzetiségi sokszínűséggel gazdasági eredményeket értünk el, a kétnyelvű felirat nem zavart senkit, nem fosztotta meg a román állampolgárokat jogaiktól – ez nem vesz el semmit a többségi nemzettől. A magyarellenes feljelentés megmutatja, az önkormányzatoknak fokozottabb önrendelkezést kell biztosítani, hogy abban az esetben, ha önkormányzati szinten határozat nyomán helyeznek ki többnyelvű feliratot, akkor azt ne lehessen megtámadni”. 

„Az ítélet nem jogerős, pár napon belül a bíróság kiküldi az indoklást, azt követően a megyei tanács megfellebbezi a döntést. Az RMDSZ jogtanácsosaival közösen megtaláljuk a megoldást, hogy a kétnyelvű felirat megmaradjon. Sajnálatos, hogy ahelyett, hogy a közösségünk számára fontos fejlesztéseket vinnénk előre, energiánk egy részét védekezésre kell fordítanunk” – emelte ki az ügy kapcsán Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?