Klaus Johannis államfő megtámadja az alkotmánybíróságon a költségvetési törvényt

Klaus Johannis államelnök pénteken bejelentette, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg az állami költségvetést, amelyet újfent élesen bírált. Johannis szerint a büdzsé törvénytervezete alkotmányellenes rendelkezéseket tartalmaz, hiszen a kormány és a parlament nem vett figyelembe az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségeket, illetve "alapvető jogokat sért".

A parlament a múlt pénteken fogadta el az állami költségvetés törvénytervezetét, amelyet a kormány megkésve, február 8-án fogadott el és terjesztett a törvényhozói testület elé.

Az államfő szerint a költségvetés nem fenntartható, nem megalapozott bevételekre épül. Johannis korábban úgy fogalmazott, hogy egyenesen nevetséges a befektetések büdzséjének nevezni az elfogadott tervet, hiszen a számok teljesen mást mondanak. A parlament által megszavazott költségvetés 22,3 milliárd lejt szán befektetésekre, a tavaly ez az összeg 23,8 milliárd lej volt. A 22,3 milliárd lej az előrevetített GDP 2,2 százalékát jelenti. Ráadásul az idei költségvetés 15,1 milliárd lejes uniós alappal számol, miközben ez a szám tavaly 5,2 milliárd lej volt. 

Miért késett három hónapot? 

"Ezzel a költségvetéssel a PSD kormányának eddigi sikertelenségeit próbálja leplezni. Ők a befektetések költségvetésének nevezték - ez az első nagy hazugság ebben a büdzsében" - fogalmazott Johannis. Az államfő emlékeztetett, a törvény értelmében a PSD-nek tavaly november 15-éig el kellett volna készülnie a költségvetéssel. "Megmondom, miért késleltették három hónapot: nem akarják, hogy a befektetések megvalósuljanak, mert nincs pénzük rájuk" - mondta, hozzátéve, hogy míg fontos beruházásokra nincsenek alapok, a parlamenti pártoknak szánt állami támogatást jelentősen növelték. A pártfinanszírozásra szánt 270 millió lejből 150 milliót kap a PSD, azaz hússzor nagyobb összeget, mint a 2016-os választási évben - nyomatékosította.

Klaus Johannis szerint a költségvetési törvény "biztos áldozatai" a helyi önkormányzatok, amelyek számára egymilliárd lejjel kevesebbet különítettek el, mint az elmúlt esztendőben, ellehetetlenítve ezáltal fontos helyi beruházások kivitelezését.

Johannis bejelentette: megtámadja az alkotmánybíróságon annak a törvénytervezetnek az elfogadását is, amellyel a törvényhozás módosította az államháztartási hiányt szabályozó jogszabályt, ugyanis csak így lehetne alkalmazni az ellenzék javaslatára bekerült módosító indítványt, miszerint jelentősen nő a 2 év alatti és 2 év fölötti gyerekek után járó családtámogatás. Ezért az eredetileg GDP-arányosan 2,55 százalékos államháztartási hiányt 2,76 százalékra emelte a parlament. A kormány 5,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, amit elemzők túl derűlátónak tartanak.

Johannis: a PSD inkompetens

A Szociáldemokrata Párt (PSD) inkompetens, nem képes az ország vezetésére - véli Klaus Johannis. A Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában az elnök azt mondta, mindenki számára világossá vált, hogy a PSD-kormány csődöt mondott, hiszen a kórházakban egymást érik a problémák, az oktatás alulfinanszírozott, a gazdaságot "teljesen felforgatta a múlt év végén titokban kiadott, 114-es sürgősségi kormányrendelet", autópálya-építés pedig "szóba sem jöhet". 

"Ami pedig az igazságszolgáltatást illeti: a teljes PSD-kormányzás az igazságszolgáltatás elleni hadjárat, amellyel a cél a rendszer ellenőrzés alá vonása, átpolitizálása, hogy ők aztán rendezni tudják büntetőügyeiket" - fogalmazott az államfő, aki szerint a PSD nem a román állampolgárok és az ország, hanem Liviu Dragnea pártelnök érdekeinek szem előtt tartásával kormányoz. 

A kormánypártok politikai elfogultsággal vádolják az elnököt, aki szerintük folyamatosan választási kampányban van, hiszen az év végén elnökválasztásra kerül sor Romániában és Johannis újabb mandátumért száll versenybe. A kormánnyal nyílt politikai háborúban levő Johannis az utóbbi hónapokban szinte minden fontos törvénytervezetet megtámadott az alkotmánybíróságon.

Tăriceanu:  indokolatlan Johannis döntése

Călin Popescu Tăriceanu szerint alkalmatlan és indokolatlan Klaus Iohannis döntése, miszerint alkotmányossági kifogást emel a költségvetési törvény ellen. A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a szenátus elnöke egy pénteki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az államfő a kormány "piszkálását", a kabinet tevékenységének folyamatos akadályozását választotta politizálási formaként. Tăriceanu szerint alkalmatlan és indokolatlan Iohannis döntése, miszerint alkotmányossági kifogást emel a költségvetési törvény ellen. 

Az elnöknek a pártfinanszírozások növelésével kapcsolatos bírálatait "demagógiának és populizmusnak" minősítette az ALDE vezetője. Tăriceanu rámutatott, az elmúlt években számos példa volt arra, hogy a politikai pártok törvénybe ütköző módszerekkel próbáltak meg finanszírozáshoz jutni, ami miatt számos bűnvádi vizsgálat indult, és több személyt el is ítéltek. "Jó megoldásnak tartom, hogy - amint az más európai uniós államokban is történik - a politikai pártok, amelyek végül is a társadalom számára hasznos, demokratikus intézmények, finanszírozásban részesüljenek. (...) Ezt a megoldást üdvözölni, nem bírálni kellene. Ha az elnököt valóban foglalkoztatja a korrupció elleni küzdelem, ezeket a tényezőket is figyelembe kellene vennie" - fogalmazott. 

Tăriceanu hozzátette, "nem tökéletes a költségvetés, mint ahogyan egyik büdzsé sem az", de számos nagyon fontos intézkedést tartalmaz, és sok jelentős projektre irányoz elő pénzt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?