Cseke Attila: több pénzt jut az észak-erdélyi sztrádára, de a 180 km autópálya nem fog megépülni

„Túlzás azt állítani, hogy az RMDSZ elégedett a költségvetéssel” – nyilatkozta Cseke Attila szenátusi frakcióvezetője az Erdély TV Metszet című műsorának bukaresti különkiadásában. A politikus szerint a kormány által idénre ígért 180 km autópálya nem fog megépülni.

Az RMDSZ Bihar megyei szenátora a műsorvezető kérdésére, hogy a tervezet múlt pénteki megszavazása után elégedetten dőlt-e hátra, azt mondta, „a kisebbségi képviselő, szenátor, soha nem mondhatja azt, hogy elégedetten dől hátra, valószínűleg a kisebbségi létből adódóan nem, hiszen mindig újabb és újabb területeken kell megvívni a harcot”. A politikus szerint túlzás azt állítani, hogy az RMDSZ elégedett a költségvetéssel, azt azonban hangsúlyozta, hogy a büdzsétervezet parlament által elfogadott változata jobb, mint a kormány decemberi, illetve januári változata.

Cseke Attila a műsorban arról is beszélt, hogy a tárgyalások során mikor érkeztek el arra a pontra, amikor eldöntötték, hogy támogatják a költségvetési törvényt. „Ezek a döntések közös frakcióülésen születnek meg és ez az utolsó előtti nap született meg ez a döntés, hogy mi ezt a költségvetési tervezetet támogatjuk. Persze, ahogy haladtunk előre a tárgyalások folyamatában azért azt egyre inkább lehetett látni, hogy mi lesz az RMDSZ álláspontja, de mi megvártuk a legeslegutolsó pillanatot. Több fázisa is volt, már abban, amit a kormán beterjesztett, voltak a magyar közösség számára fontos projektek, de még a költségvetési vitában is sikerült egyet kettőt rendezni. Tehát lényegében egy nappal a szavazás előtt döntötte el az RMDSZ, hogy megszavazza a költségvetési tervezetet” – fogalmazott Cseke Attila.

Hangsúlyozta, a magyar közösség számára fontos infrastrukturális projektek megvalósításához biztosított tételek költségvetésbe való felvétele billentette el a mérleg nyelvét az igen szavazatok irányába. „Kórház építésre 80 millió lejt, reptérfejlesztésre közel 30 millió lej, uszodaprogramra közel 36 millió lej valamint autópálya építésre szintén jelentős összegek. Ezek a költségvetési források, amennyiben az államelnök kihirdeti a költségvetési törvényt, azonnal rendelkezésre állnak. A magyar közösségnek nem kell megvárnia, hogy a pénzügyminisztérium év végére hogyan zárja a költségvetést, megfelel-e a prognózisnak vagy sem. Ezek a pénzösszegek azonnal rendelkezésre állnak, ezeket az infrastrukturális beruházások azonnal el lehet indítani és számunkra ez a fontos” – fogalmazott a szenátor az Erdély TV műsorában.

A szenátor kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy túlságosan optimista-e a kormány büdzsétervezete, mint ahogy azt több gazdasági elemző is állítja. Kijelentette, „nagyon fontos az, hogy a pénzügyminisztérium be tudja-e hajtani azokat a pénzeket, amelyeket a költségvetés előírt”. Hangsúlyozta, ezt úgy kell tegye, hogy ne okozzon felfordulást a rendszerben és „nem egy államhatalmi hozzáállással, akár a cégek felé vagy a magánszféra felé is egy büntetési hozzáállással próbálja ezt a jövedelmet behozni az állami költségvetésbe.”

Emlékeztetett arra, hogy „az elmúlt évek költségvetései azt bizonyítják, hogy volt, amikor a számok túlzottan optimisták voltak, volt amikor pesszimisták voltak, volt amikor gazdasági növekedés nagyobb volt mint a kormány által beterjesztett, előirányzott költségvetésben szerepelt például 2017-ben, 2018-ban már nem kicsit kisebb volt a gazdasági növekedés, mint amennyit a kormánnyal prognosztizált”.

Az autópályaépítési számháborúval kapcsolatosan azonban egyértelműen azt mondta, hogy a valóságtól elrugaszkodott a kormány ígérete. Viorica Dăncilă miniszterelnök 180 kilométer autópálya megépítésére tett ígéretet, olyan körülmények között, hogy a szállításügyi minisztérium élén 2018 novembere óta ideiglenes tárcavezető áll. A hazai autópálya-építést figyelemmel követő Pro Infrastruktúra Egyesület ezzel szemben mindössze 40 kilométernyi sztráda megépítését tartja valószínűnek.

„A 180 km szerintünk nem fog megépülni, az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a kormány mindig túlvállalta magát, pedig soha nem ígért sokat. Számunkra óriási eredmény az, hogy kérésünkre a kormány pontosan azt a keretösszeget különítette el, amelyet a kivitelezők el tudnak költeni. Tehát az észak-erdélyi autópálya autópályánál az eredeti pénzügyminisztériumi javaslatban a 164 millió szerepelt, RMDSZ javaslatra, és a kormány ebbe beleegyezett, 702 millió lej került be a költségvetési törvénybe, mert ennyit mondanak a kivitelezők, hogy el tudnak költeni meg tudnak építeni ebben az évben Aranyosgyéres–Marosvásárhely szakaszon, illetve azon a rövid szakaszon, amelyet a határtól 5 km-re meg kell e meg kell építeni ebben az évben” – mondta Cseke Attila. Hangsúlyozta, azt szeretnék, ha a szépen csengő nyilatkozatok után a kormány a tettek mezejére lépne, és végre elkezdődne az érdemi munka is az autópályák nyomvonalán.

Kapcsolódók

Kimaradt?