Kártérítést kér az EMNP a Nagyváradon magyar zászlót gyújtogató lánytól

Ugyanannyi kártérítést kér az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezete a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagyváradi székházára kitűzött magyar zászló meggyalázójától, amennyi bírságot Szováta korábbi polgármesterének kell fizetnie, amiért elmulasztotta eltávolítani a székely zászlót a városházáról. 

A párt azt követően jelentette be a kárigényét, hogy a rendőrség közölte: azonosította a személyt, aki 2018 utolsó napján megpróbálta felgyújtani az RMDSZ Bihar megyei szervezetének székházára kitűzött magyar zászlót. Az elkövető egy 21 éves nagyváradi lány, akit rongálás miatt állítottak elő.A szimbólumgyalázást lefilmezte egy járókelő, akinek a közbelépése nyomán a fiatal lány végül elállt a gyújtogatási szándékától. Az EMNP korábban feljelentést tett ismeretlen elkövető ellen etnikai gyűlöletkeltés miatt, ezért a rendőrség értesítette, hogy az elkövető azonosítása után bekapcsolódhat az eljárásba.

Az EMNP Bihar megyei szervezete keddi közleményében arra emlékeztetett, hogy tavaly nyár óta négy alkalommal érte támadás az RMDSZ-székház magyar zászlaját, és a korábbi esetek elkövetőjét nem sikerült azonosítani.

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke közölte: a párt él a lehetőséggel, és 42 642 lejes kártérítést követel a gyújtogatótól.

„Azért döntöttünk ezen összeg mellett, mert tavaly nyáron ennyire büntette a marosvásárhelyi táblabíróság Péter Ferencet, korábbi szovátai polgármestert, jelenlegi Maros megyei tanácselnököt, amiért nem távolította el a városháza épületéről a székely zászlót. Ha a román állam közösségi jelképünk használatáért ekkora büntetést szabott ki, mi sem kérhetünk kevesebbet most, amikor ilyen nyíltan támadják meg szimbólumunkat, melynek ugyanakkor - más jelképeinkhez hasonlóan - felbecsülhetetlen eszmei értéke van” - idézte a közlemény Csomortányi Istvánt.

A politikus hozzátette: ha az eljárás végén megítélik a pártnak az összeget, azt a hasonló helyzetekhez kapcsolódó jogsegélyszolgálatra, valamint a magyar kárvallottak megsegítésére használják fel.

Kapcsolódók

Kimaradt?