Perújítási kormányrendelet: üzenget Brüsszelnek a PSD

Minden európai uniós országban azonnal felmentették volna azokat az elítélteket, akiket illegálisan összeállított bírói testületek ítéltek el, vagy ha titkos és törvénytelen megállapodások alapján születtek volna meg a bírósági döntések – közölte kedden a Szociáldemokrata Párt (PSD) a Facebook-oldalán.

A PSD arra reagált, hogy az Európai Bizottság az igazságügyi miniszter által korábban meglebegtetett perújítási kormányrendelet kapcsán hétfőn figyelmeztette a bukaresti kormányt: a jogerős bírósági ítételek tiszteletben tartása a jogállam egyik alappillére. Erre korábban figyelmeztette Bukarestet Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke is.

 

A PSD állásfoglalása szerint „egyetlen európai országban sem lehet szemet hunyni az emberi jogok ellen elkövetett visszaélések fölött”, és ahogy az 1989 előtti politikai ítéleteket is hatályon kívül helyezték a demokratikus Romániában, ugyanúgy „most sem nézhetjük közömbösen, ahogy három évtizeddel később ismét jogtiprás történik.”

Tudorel Toader igazságügyi miniszter január végén jelentette be, hogy a kormány sürgősségi rendelettel akar jogorvoslati lehetőséget teremteni a "törvénytelenül" létrehozott öttagú bírói tanácsok által elítélt vádlottaknak. A miniszter kifejtette: minden vádlottnak joga van a tisztességes eljáráshoz és ahhoz, hogy ügyében törvényesen létrehozott bíróság ítélkezzék

A nagyobbik kormánypárt szerint az emberi jogok tiszteletben tartása nem opcionális, hanem az Európai Unió gerincét képezi. A PSD idézte az 2009/221-es törvényt, amely hatályon kívül helyez minden, a kommunista diktatúra idején hozott politikai jellegű bírósági ítéletet.

„Az elv most is ugyanaz: lábbal tiporták egyes állampolgárok korrekt és törvényes perhez való jogát, és 2009-ben erre a román állam igazságos rehabilitációt írt elő. A különbség csak annyi, hogy akkor senki nem nehezményezte az alkotmánybíróság előtt, hogy a törvény visszamenőleg érvényes, senki nem árulkodott Romániára Brüsszelben, hogy támadás érte az igazságszolgáltatás függetlenségét, a jogállamiságot és hogy sérül az államhatalmi szervek szétválasztásának elve. Senki nem ellenezte, hogy törvény révén vizsgálnak felül egy jogerős bírói döntést. Ma mit teszünk az emberi jogokkal? Még törődünk velük, vagy zárójelbe tesszük őket?” - teszi fel a kérdést a közösségi oldalon a PSD.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?