Navracsics Székelyföldről: markáns regionális identitással rendelkező térsége Európának

„A regionális identitások gazdagítják Európát, Székelyföld pedig egy markáns regionális identitással rendelkező térsége Európának” – hangsúlyozta Navracsics Tibor csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum meglátogatásakor.

A kultúráért, oktatásért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért felelős uniós biztos emlékeztetett, hogy az elmúlt esztendőben lezárult a kulturális örökség európai éve, de a következőkben szeretnék folytatni azokat a programokat, amelyek megjeleníthetik a helyi, regionális közösségek kulturális értékeit és amelyek lényegében erősítik Európát.

Hegedüs Csilla az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke rámutatott, a háromszéki önkormányzati vezetőkkel való találkozó révén láttatni akarták Navracsics Tibor uniós biztossal, hogy korántsem igaz, amit Románia minden nemzetközi fórumon állít, miszerint példaértékűen rendezte a kisebbségek helyzetét.

„Ingatlanainkat visszaállamosítják, nemzeti szimbólumaink és anyanyelvünk használatát korlátozzák” – sorolta Hegedüs Csilla, aki szerint el szeretnénk mondani gondjainkat, a közösséget érő kihívásokat, hogy közösen megoldást találhassunk ezekre. Hozzátette: európai parlamenti képviselőként kitűzött célja mandátuma alatt minden egyes uniós biztost meghívni Erdélybe, hogy konkrét tájékoztatást kapjanak a legkülönbözőbb kérdésekről.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád kifejtette: jelenleg nincs jobb politikai struktúra, mint az Európai Unió, viszont sok tekintetben korrekcióra van szükség. „Bízunk benne, hogy az európai parlamenti választásokat követően az új összetételű Európai Parlament és Európai Bizottság több lehetőséget fog számunkra megnyitni az őshonos kisebbségek jogainak védelmét illetően, hiszen mi, itt Székelyföldön azt várjuk el, hogy a számos fontos európai kérdés mellett a kisebbségi jogok érvényesítése is napirenden legyen” – jelentette ki.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint az unió jelenleg lesöpör minden őshonos kisebbségeket érintő témát, arra hivatkozva, hogy ez nem tartozik hatáskörébe, de szerinte a Brexit-folyamat végén, hiszen a britek unióból való kilépésével akár a szerződés is újratárgyalható lehetne, ezért ebben a helyzetben különösen fontos az erdélyi magyarság európai jelenléte és érdekérvényesítése, hogy a magyar közösség álláspontja hangsúlyosan megjelenjen az Európai Parlamentben.

Kapcsolódók

Kimaradt?