A bürokrácia lebontásában kérték Navracsis Tibor segítségét Háromszéken

A romániai jogszabályok nehezítik az uniós pénzek lehívását, mutattak rá a háromszéki elöljárók csütörtökön a Navracsics Tiborral való találkozójukon a Székely Nemzeti Múzeumban.

A Kovászna megyei tanács elnöke, Tamás Sándor rámutatott: nem véletlen, hogy a rangos sepsiszentgyörgyi múzeumban szervezték a kultúráért, oktatásért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért felelős uniós biztossal való találkozót, hiszen sikeresen pályáztak, és 4,9 millió euró áll rendelkezésre a Kós Károly által tervezett múzeumépület felújítására és korszerűsítésére. Ám a romániai jogszabályok dzsungelében 607 napja elakadt a munkálatok tervezésének és kivitelezésének közbeszerzése.

Tamás Sándor szerint hatszor szerveztek már közbeszerzést és senki nem jelentkezett, hogy elvállalná a munkát, időközben pedig változtak a gazdasági mutatók, kétszer emelkedett a minimálbér. Hozzátette: bár az Unió nem ad több pénzt a Székely Nemzeti Múzeum felújítására, a háromszéki önkormányzat kifizetné a különbséget, csak találjanak tervezőt és kivitelezőt az A kategóriás műemlék épület felújítására.

Gond az, hogy a műemlék felújítási munkálatokat csak olyanok végezhetik, akiknek erre minisztériumi engedélyük van, és országszerte kevés a műemlék-felújításra szakosodott vállalkozás. A háromszéki elöljáró arra kérte Navracsics Tibort: jelentésében emelje ki, hogy azért akadozik Romániában az uniós pénzek lehívása, mert a hiányos belső jogszabályok nehezítik a munkát. Az ugyanis nem normális, hogy egy közbeszerzésnek 607 nap után sincs eredménye.

30 000 műemléknek lenne szüksége felújításra

Az Európai Bizottság tisztségviselője az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnökének a meghívására érkezett háromnapos erdélyi látogatásra. Hegedüs Csilla elmondta: azért hívta meg az uniós biztost Erdélybe, hogy a helyszínen is tájékozódhasson arról, hogy uniós támogatásokból milyen helyreállítások, fejlesztések valósulhattak meg, tőle pedig információt kaphassunk arról, milyen változások várhatók, hogyan alakulhatnak azok a programok, amelyek Erdély fejlődéséhez hozzájárulhatnak.

Hegedüs Csilla rámutatott, hogy az elmúlt tíz évben 168 millió eurót sikerült az erdélyi épített örökség felújítására pályázni, ennyi pénzt az elmúlt száz évben nem fektettek Romániában a magyar épített örökség felújítására. Hozzátette: az országban 30 000 műemléknek lenne szüksége felújításra, de a költségvetésben nem szánnak erre pénzt, a centenárium évében sem történtek ilyen jellegű befektetések. Az RMDSZ ügyvezető alelnöke is megerősítette a háromszéki elöljárók tapasztalatát, szerinte is vissza kellene venni a bürokráciából.

Navracsics Tibor kifejtette: az a tény, hogy a Székely Nemzeti Múzeumot is uniós projekt segítségével újíthatják fel, abba az uniós irányelvbe illeszkedik, amely a régiók Európájának fejlesztését célozza. Az uniós biztos hozzátette: továbbítja Brüsszelbe a háromszéki elöljárók panaszát. Az EU-biztos elmondta: szorgalmazza, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban töröljék el a kultúra területén történő beruházások esetében alkalmazott 5 millió eurós plafont, hogy ezek minél hatékonyabban meg tudjanak valósulni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?