Tăriceanu: megoldást kell találni a SRI-vel kötött megállapodások titkosságának feloldására

A lehető legjobb és leggyorsabb megoldást kell megtalálni a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) kötött megállapodások titkosságának feloldására reagált az alkotmánybíróság szerdai döntésére Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök.

„Az alkotmánybíróság szuverén ezekben a kérdésekben, és még akkor is, ha nekünk, a koalíciónak nem felel meg a nézőpontjuk, tiszteletben kell tartanunk az alkotmánybíróság döntését. Továbbra is fennáll a megállapodások törvénytelen voltának a politikai és jogi kérdése. Az alkotmánybíróság nem azt mondta ki, hogy a megállapodások legálisak, hanem hogy nem legális a törvény, amely előírná a titkosságuk feloldását” – nyilatkozta a politikus.

„Továbbra is minden jogász illegálisnak tartja a megállapodásokat, és meg kell találni a legjobb és leggyorsabb megoldást a titkosságuk feloldására. Az alkotmánybíróságnak nem az alapvető problémával szemben voltak kifogásai, hanem a törvény formájával szemben, ezt tartotta alkotmányellenesnek” – magyarázta Tăriceanu szerdán a azenátusban.

Azt is kifejtette, hogy a SRI-vel kötött megállapodások továbbra is törvénytelenek, csak meg kell találni azt a legális és alkotmányos módozatot, amely révén ezeket a dokumentumokat fel lehet oldozni a titkosság alól.

Az alkotmánybíróság szerdán alaptörvénybe ütközőnek ítélte a bizonyos dokumentumok titkosságának feloldását elrendelő törvényt. A jogszabályt Klaus Iohannis államfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a legfelsőbb bíróság támadta meg az alkotmánybíróságon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?