Dana Gârbovan: nagyon súlyos jogi konfliktus keletkezett az államhatalmi ágak között

Az alkotmánybíróságnak az a döntése, amely szerint törvénytelenek a hírszerző szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség titkos megállapodásai, az egyik legsúlyosabb konfliktus, ami a hatalmi ágak között kialakult - állapította meg szerda este Dana Gârbovan, a Romániai Bírák Országos Szövetségének (UNJR) elnöke.

„Részben azért az egyik legsúlyosabb konfliktus, mert időben rendkívül hosszú ideig tartott (2009-től napjainkig), részben azért, mert a polgárok alapvető jogainak önkényes megszegésével negatív hatásai voltak az igazságszolgáltatás megvalósulására” - írja Facebook-bejegyzésében Gârbovan.

 

Meglátása szerint a titkos megállapodások akadályozták a bíróságokat, hogy az alkotmánynak megfelelően megvalósítsák az igazságszolgáltatást. Ugyanakkor rendkívül súlyosnak minősíti azt is, hogy ez alatt az időszak alatt a SRI kivonta magát a parlamenti ellenőrzés alól, ami veszélyezteti a romániai demokráciát.

Az alkotmánybíróság szerdán megállapította: sérti az alaptörvényt a SRI és a legfőbb ügyészség közötti együttműködés, amelyről 2009-ben, illetve 2016-ben kötöttek megállapodást. A testület a képviselőház alelnöke panaszának helyt adva megállapította, hogy a legfőbb ügyészség "hozzátett" a törvényhez, amikor bevonta a SRI-t a nyomozati munkába.

Kapcsolódók

Kimaradt?