Ezek lesznek a román gazdaság kihívásai 2019-ben – aggódnak a befektetők

Súlyosbodó pénzügyi gondok, az adóterhek növekedése, a lej értékvesztése és más problémák aggasztják az idei év távlatában a gazdasági beruházókat – mutat rá a Frames tanácsadócég idei évre szóló, A gazdasági helyzet barométere című prognózisában. A felmérés 2018 december 10. és 30. között készült 450, különféle ágazatokban – kereskedelem, pénzügyi szolgáltatások, mezőgazdaság, energetika, ruhaipar, IT stb. – tevékenykedő vállalat szakembereinek megkérdezésével.

Prognózisában a Frames úgy véli, a román gazdaság teljesítőképességét negatívan befolyásolják majd az adózás területén bekövetkező változások, a várható drágulások, a banki finanszírozások beszűkülése valamint – mindennek következtében – a beruházói kedv megcsappanása.

A román gazdaság ugyan 2019-ben is folytatja növekedését, ám üteme csökken majd a 2018-as évhez képest. A Frames által megkérdezett szakemberek közel kétharmada a romániai bruttó nemzeti termék 3-3,5 százalékos, egyharmada 2-3 százalékos növekedésre számít, elenyésző azoknak az aránya, akik szerint a növekedés meghaladja majd a 3,5 százalékot.

A pénzügyi gondok súlyosbodását a gazdasági szakértők 71, az adóterhek növekedését 57, a lej értékvesztését pedig 52 százaléka tartja fékező tényezőnek. A befektetők attól tartanak, hogy a pénzügyi rendszer túladóztatása miatt egyrészt beszűkül, másrészt pedig megdrágul a banki finanszírozás, emiatt pedig sokkal nehezebb lesz majd bankhitelekhez hozzájutni.

Gyengül a lej

A szakemberek nagy többsége úgy véli, hogy 2019-ben a lej euróhoz viszonyított árfolyama 4,7 lej körül mozoghat majd, valamivel kevesebben arra számítanak, hogy a lej árfolyama tovább romlik, és 4,7-4,75 lej között lesz, és csupán nagyon kevesen bíznak abban, hogy a román nemzeti valuta árfolyama 4,7 euró alatt marad majd.

Nagy a veszélye annak is, hogy az üzemanyagok, az energia, a földgáz drágulása miatt fokozódik az infláció, csökkennek a megrendelések, emiatt visszaszorulnak a beruházások, végül elmélyül a válság a munkaerő-piacon.

A befektetői kedv ilyen körülmények között természetesen megcsappan, és a beruházók attól tartanak, hogy gazdasági elképzeléseikből, terveikből ily módon nem lesz majd semmi.

A beruházók feltehetően előnyben részesítik majd az „apró lépések” gazdaságpolitikáját, amihez az is hozzájárul, hogy a politikai élet – a választások miatt is – idén is kiszámíthatatlanul alakulhat.

A Frames elemzői borúlátó prognózisuk ellenére úgy vélik, hogy a román gazdaságnak lesznek olyan ágazatai, ahol felélénkül majd a beruházás. Elsősorban a mezőgazdaságot említik, ahol várhatóan akár több mint 40 százalékos is lehet a növekedés, de a kereskedelemben is 41 százalékos lehet a fellendülés, majd 37 illetve 29 százalékkal az IT-szektor és a szállítások következnek.

Befektetői elvárások

Az IT továbbra is a legtöbb nyereséges ágazat marad, de a fogyasztás növekedése – a nagyobb kereslet – miatt fellendülhet a szállítási szektor is. De a befektetők 2019-ben fokozottabban ruházhatnak majd be a bútoriparba, a raktározási és futárszolgálatokba is – vélik a Frames szakértői.

Az építkezéseknek, amelyek korábban a beruházásokat illetően listavezető helyen álltak, idén komoly kihívásokkal kell majd szembenézniük, tekintve, hogy a kormánykoalíció az „első ház program” leállítását tervezi.

A megkérdezett gazdasági szakemberek legnagyobb része, több mint 80 százaléka szerint azonban ahhoz, hogy az országban kedvező beruházói légkör alakuljon ki, elsősorban a pénzügyi helyzet, továbbá a pénzügyi- és adószektorra vonatkozó törvénykezés, az adótörvénykönyv stabilitására lenne szükség. A befektetők mindenekelőtt amiatt aggódnak, hogy a 2018 decemberében hozott nagyarányú adóintézkedéseket 2019 elején olyan rendelkezések követhetik, amelyek újabb adóterheket rónak majd ki az üzleti világra.

A Frames szakértői szerint a befektetők azt is elvárják az illetékes hatóságoktól, hogy végre kibővítsék a szállítási infrastruktúrákat, legyen szó közúti, vasúti, légi vagy hajóközlekedésről, jelentősen csökkentsék a mindent behálózó bürokráciát, egyszerűsítsék az uniós alapok lehívási módszertanát, továbbá javítsák a cégek, vállalatok illetve a központi és helyi adminisztráció kapcsolatrendszerét.

Ahhoz, hogy a külföldiek nagyobb összegeket ruházzanak be a zöldmezős beruházásokba, rendkívül fontos lenne, hogy a romániai hatóságok eleget tegyenek mindezeknek a követeléseknek – mutat rá jelentésében a tanácsadó cég.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?